Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Vin i smått og stort

Påskevinen finnes i alle formater, fra enporsjonspakninger via boks til magnumflasker. Du velger etter behov, lyst og bæreevne.
Aase E. Jacobsen
16 Mars 2005 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Kreativiteten til vinprodusentene har visst ingen grenser når det gjelder å foreslå nye emballasjeformer. Mens konservative vindrikkere betrakter utviklingen med ulike grader av avsky, trykkes nyvinningene til brystet av forbrukerne. Sist ut er six-pack-utgaven av Farina Montepulciano d'Abruzzo (48112). Emballasjen er såkalt Tetra Prisma som du sikkert allerede har stiftet bekjentskap med fra melkedisken. Det er imidlertid ingen melkekartong da innsiden er foliert slik at vinen er rimelig godt beskyttet. Uansett er innholdet - som for en boks - ferskvare og bør drikkes i rimelig tid etter innkjøp. Fordelen fremfor boksen er at hver enhet gir to store glass vin (33 cl), den er lett å ta med seg i sekken og tar liten plass i skapet. Og så blir det lite søppel siden den behandles som papiravfall.

Det skal innrømmes at boksen ble åpnet med en viss skepsis, men innholdet holder samme kvalitet som flasken som ble lansert på polet i mars, Farina Montepulciano d'Abruzzo 2013 (40140). Det betyr en bløt og sødmefylt vin med innslag av kirsebær, jordsmonn og lær. En lettdrikkelig og grei vin som definitivt ikke er uten karakter. Servert lett avkjølt er den fin til pasta, pizza, pølser og andre enklere retter. Dessuten er det en fin vin å servere uten mat, for eksempel på verandaen etter skituren. Den er selvsagt utmerket til picnicen, selv om større inntak av vin på påskefjellet ikke er å anbefale, men en boks for to er akkurat passe under slike forhold.

Men påskeferiens meny bør imidlertid by på noe mer enn halvfabrikata. Og mange vil nok holde seg til treliteren uansett hvor hendige de små boksene er. Vi behøver imidlertid ikke skifte tema, for Canaletto Montepulciano d'Abruzzo 2006 (43221) er laget av samme drue og fra samme område samt av en stor aktør som ikke har røtter i regionen, men likevel i en helt annen stil. Tett og mørk farge så vel som duft. Også denne er bløt og rund men med langt større fylde og stofflighet og jordsmonnskarakter enn sixpack'en. En mer moderne og påkostet utgave av montepulciano d'abruzzo med noe fatlagring. En meget god kandidat til påskens biff- eller gryteretter samt krydrete retter.

Den er laget av håndplukkete druer fra utvalgte vinmarker i l'Aquila-området som ligger et stykke fra Adriaterhavs-kysten og ved foten av Appenninene som deler Sentral-Italia på langs. Jordsmonnet er skrint og kalksteindominert. Klimaet er gunstig for rødvin siden det både nyter godt av mye sol om dagen og kjøligere netter som følge av nærheten til fjellet.
 

Abruzzo-regionen har mye god vin å by på - spesielt hvis blikket vendes bort fra de rimeligste. Da får du raffinement på kjøpt. En vin som jeg med glede nyter gang på gang er Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo 2012 (45130). Som boksvinen er den tett og mørk i fargen men med større glans og dybde. Duften er nydelig og parfymert med meget godt kirsebærpreg og innslag av jordsmonn og stall/lær. Smaken er krydret og saftig med fine syrer og gode tanniner men ikke aggressive sådanne, noe som ofte kan følge med på kjøpet i mer påkostede montepulciano-utgaver. Friskheten holder seg helt ut i slutten som byr på et snev av lær. En utrolig fleksibel matvin som fungerer veldig godt til så vel lam i alle utgaver som til grillmat og smaksrike retter med lyst kjøtt eller torsk.

Gode viner tar ofte altfor fort slutt. Det er nok en av årsakene til at mange foretrekker bokser (selv om også de tar slutt en gang...). Da takker vi oss heller til en magnum, og Zaccagnini finnes også i en prisgunstig magnumutgave, Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo 2003/2004 (47619). Ofte koster nemlig magnumflaskene godt over det dobbelte av standardstørrelsen. Årsaken til at det ikke gis kvantumsrabatt er at magnumflaskene ofte innebærer mer håndarbeid samtidig som volum er svært begrenset. Magnumflasker er alltid morsomme lagringsobjekter, og med denne fornuftige prisen og en såpass lagringsdyktig vin som denne (rundt fire-fem år), er det bare å sette i gang. Men husk at lagringsplassen må holde jevn temperatur på ca 10-12 grader.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her