Vin med visjoner

Enten du digger Bob Dylan eller ei, er dette viner du ikke bør la forbli uprøvd.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Fattoria le Terrazze med Antonio Terni i spissen er uløselig knyttet til Bob Dylan. Det er derfor naturlig å trekke frem disse imponerende vinene nå når "den store" har sluppet nok et bidrag til sin bootleg-serie, nemlig Tell Tale Signs: Rare And Unreleased 1989-2006. Et album Terni garantert har sikret seg et eksemplar av som den store fan'en han er (hvis ikke har han en fantastisk opplevelse til gode).

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Selv om det er vinen Planet Waves 2004 (49304) som bærer Dylans (og Ternis) signatur på baketiketten, startet samarbeidet egentlig før denne vinen så dagens lys første gang i 2004 (i 2002-versjon). Planet Waves er en miks av montepulciano og merlot, en i følge produsenten "dylansk miks av styrken til den noble montepulciano og bløtheten til merlot". En varm og rik og samtidig usedvanlig lekker vin som har en tanke mer internasjonal touch enn hva Terni til vanlig driver med.

Helstøpt og uforgjengelig
For det er 100 prosent montepulciano fra DOCG'et Rosso Conero som er den opprinnelige Terni-resepten. Og det var disse vinene Dylan smakte første gangen i 2003 under sin Europa-turné. Terni som reiser verden rundtfor å høre sin store helt, blant annet to ganger i Norge, er en god venn av trommisen i bandet til Dylan, George Recile. Derfor tok han med seg noen flasker vin de kunne kose seg med backstage under Milano-konserten. Ikke lenge etter ble Terni kontaktet av Dylans manager, Jeff Rosen, med en invitasjon til å "finne på noe sammen".

Det er ikke umulig at det faktum at en av vinene han hadde med bar navnet Visions of J, var en medvirkende årsak. Uansett er denne sammen med de andre vinene Terni lager, knallbra saker. Og like helstøpte og ikke minst med den samme dybden og uforgjengeligheten som preger Dylans musikk.

Flott conero-valuta
Visions Of J Rosso Conero Riserva 2004 (50273) , som er oppkalt etter låta Visions of Johanna fra Dylans mest feirete album, Blonde on Blonde fra 1966, er laget av enda mer nøye utvalgt druematerial enn Ternis andre og like fantastiske Rosso Conero Riserva, nemlig Sassi Neri Rosso Conero 2004/2005 (49941) . Som jeg personlig foretrekker siden den ikke er like mektig som Visions of J (som bare lages i de beste årgangene). Til "hverdags" klarer jeg meg med lillebroren til denne, Rosso Conero 2006 (48734) , som byr på flott conero-valuta.

Alt druematerialet kommer fra Ternis 20 hektar store vingård som ligger kloss inntil den karakteristiske Monte Conero som spretter opp av Adriaterkysten omtrent som en matblekksopp. Jordsmonnet er svært mineralrik (blant annet jern) kalkjord over mergel, grus og sand og det setter sitt klare preg på vinene. Selv i en så moderne fortolkning som Chaos 2004/2005 (50274) skinner terroiret gjennom. Dette er for øvrig Ternis særeste vin. 2004-versjonen, en miks av montepulciano, syrah og merlot, er kraftig, intens og svært parfymert. Hvordan neste årgang blir, vet bare Terni selv.

Morsommere med druer
- Dette er en vin som ikke følger noen andre regler enn dem jorden setter for produksjonen det året, som ikke har et fast regelverk for vinifikasjon og produksjon, og som kun følger ikke-reglene i kaosteorien - som jeg for øvrig selv er meget glad i. Det er en spesielt fascinerende vin som vi legger masse arbeid i uten å vite resultatet av før vi er ferdige, sier han.

På etiketten finner vi den matematiske formelen for kaos og Dylans utsagn "I accept chaos, I'm not sure whether it accepts me" og "Chaos is a friend of mine", har inspirert Terni som for øvrig ikke er ukjent med kaos, gitt hans bakgrunn som fysiker. Vin har han "bare" holdt på med siden 80-tallet en gang da han fant ut at druer var morsommere enn matematiske formler.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Planet Waves 2004

Produsent:
Fattoria le Terrazze
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Marche
Pris:
314,40 kr
Varenummer:
49304
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Visions Of J Rosso Conero Riserva 2004

Produsent:
Fattoria le Terrazze
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Marche
Pris:
498,20 kr
Varenummer:
5027301
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Sassi Neri Rosso Conero 2004/2005

Produsent:
Fattoria le Terrazze
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Marche
Pris:
332,30 kr
Varenummer:
4994101
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Rosso Conero 2006

Produsent:
Fattoria le Terrazze
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Marche
Pris:
119,90 kr
Varenummer:
4873401
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Chaos 2004/2005

Produsent:
Fattoria le Terrazze
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Marche
Pris:
331,60 kr
Varenummer:
5027401
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen