Mat og vin i kombinasjon

Vin til pizza

Slik velger du vin til pizza
Foto: (NatashaPhoto)

Slik velger du vin til pizza

Pizza er en favoritt hos mange, enten den bestilles eller lages selv. Her hjelper vi deg å velge vin til pizzaen, når du skal kose deg litt ekstra.
04 Oktober 2022 - 08:58
Marte_20220804140519.jpg [101.82 KB]
Marte Øyen Nordahl er
Apéritifs mat- og vinekspert

Jeg får ofte spørsmål om vintips, og et som går igjen er hvilken vin skal vi velge til pizza? Det er egentlig ikke så lett å svare på, fordi pizza kommer i så mange varianter.

Det finnes heldigvis noen enkle regler å forholde seg til. Tomat og vin er ikke alltid verdens beste venner, derfor er det lurt å velge fruktige viner uten for mye tannin og fat når du lager klassisk pizza med tomatsaus. Hvis du velger en litt for kraftig vin til tomatbaserte retter så kan tomaten rett og slett ødelegge litt for vinen. Tomat har også et høyt syreinnhold, dermed er det viktig at vinen du velger ikke har alt for lav syre, for da vil vinen forsvinne litt.

Hvis du ønsker rødvin er barbera fra Piemonte uten for mye eik er et godt valg til pizza med tomatsaus. En fruktig Valpolicella (merk ikke ripasso eller amarone) er alltid et toppvalg til pizza og pasta med tomat. Andre fruktige druer med lite eik fungerer også godt, som for eksempel pinot noir, grenache eller en av Østerrikes lokale druer som zweigelt eller blaufrankisch.

Foto: People Images

Hvitvin og rosévin er også gode følgesvenner, men igjen husk prinsippet om god fruktighet, fin syre og lite eik. Vin på druen albarino fra Spania og alvarinho fra portugal kan være et godt tips, fruktig riesling kan passe bra og selvfølgelig fruktige, lette hvitviner fra pizzaens hjemland.

Til pizza med hvit saus, kan vin med noe mer eik passe fint. Når vi blir kvitt den syrlige tomaten så blir det lettere å velge vin til, men uansett hvilken saus du velger på pizzaen, så har toppingen også veldig mye å si.

Hvis pizzaen har mye chili og/eller sterke pølsevarianter, så ville jeg valgt en fruktig hvitvin, eller kanskje aller helst en øl. Ønsker du rødvin her, så er kanskje fruktigheten enda viktigere.

I Italia finner vi ofte skalldyrspizza, og til det velger vi selvfølgelig en hvitvin. Gjerne fruktig, med høy syre hvis den er tomatbasert. Også hvis det er mye pesto eller annet grønt på pizzaen kan det være lurt å holde seg til de hvite vinene, for at rødvinstanninene ikke skal skjære seg med det grønne.

Til pizza med skinke og litt urter så kan rødvin være veldig godt, spesielt hvis den har hvit saus, da kan til og med litt kraftigere rødvin være godt, også eikede hvite viner. Samme hvis det er biff på pizzaen. Også til hvit vegetarpizza med sopp kan de kraftigere vinene passe godt, kanskje spesielt en god pinot noir.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her