Mat og vin i kombinasjon

Vin til pizza

Slik velger du vin til pizza
Foto: (NatashaPhoto)

Slik velger du vin til pizza

Pizza er en favoritt hos mange, enten den bestilles eller lages selv. Her hjelper vi deg å velge vin til pizzaen, når du skal kose deg litt ekstra.
04 Oktober 2022 - 07:58
Marte_20220804140519.jpg [101.82 KB]
Marte Øyen Nordahl er
Apéritifs mat- og vinekspert

Jeg får ofte spørsmål om vintips, og et som går igjen er hvilken vin skal vi velge til pizza? Det er egentlig ikke så lett å svare på, fordi pizza kommer i så mange varianter.

Det finnes heldigvis noen enkle regler å forholde seg til. Tomat og vin er ikke alltid verdens beste venner, derfor er det lurt å velge fruktige viner uten for mye tannin og fat når du lager klassisk pizza med tomatsaus. Hvis du velger en litt for kraftig vin til tomatbaserte retter så kan tomaten rett og slett ødelegge litt for vinen. Tomat har også et høyt syreinnhold, dermed er det viktig at vinen du velger ikke har alt for lav syre, for da vil vinen forsvinne litt.

Hvis du ønsker rødvin er barbera fra Piemonte uten for mye eik er et godt valg til pizza med tomatsaus. En fruktig Valpolicella (merk ikke ripasso eller amarone) er alltid et toppvalg til pizza og pasta med tomat. Andre fruktige druer med lite eik fungerer også godt, som for eksempel pinot noir, grenache eller en av Østerrikes lokale druer som zweigelt eller blaufrankisch.

Foto: People Images

Hvitvin og rosévin er også gode følgesvenner, men igjen husk prinsippet om god fruktighet, fin syre og lite eik. Vin på druen albarino fra Spania og alvarinho fra portugal kan være et godt tips, fruktig riesling kan passe bra og selvfølgelig fruktige, lette hvitviner fra pizzaens hjemland.

Til pizza med hvit saus, kan vin med noe mer eik passe fint. Når vi blir kvitt den syrlige tomaten så blir det lettere å velge vin til, men uansett hvilken saus du velger på pizzaen, så har toppingen også veldig mye å si.

Hvis pizzaen har mye chili og/eller sterke pølsevarianter, så ville jeg valgt en fruktig hvitvin, eller kanskje aller helst en øl. Ønsker du rødvin her, så er kanskje fruktigheten enda viktigere.

I Italia finner vi ofte skalldyrspizza, og til det velger vi selvfølgelig en hvitvin. Gjerne fruktig, med høy syre hvis den er tomatbasert. Også hvis det er mye pesto eller annet grønt på pizzaen kan det være lurt å holde seg til de hvite vinene, for at rødvinstanninene ikke skal skjære seg med det grønne.

Til pizza med skinke og litt urter så kan rødvin være veldig godt, spesielt hvis den har hvit saus, da kan til og med litt kraftigere rødvin være godt, også eikede hvite viner. Samme hvis det er biff på pizzaen. Også til hvit vegetarpizza med sopp kan de kraftigere vinene passe godt, kanskje spesielt en god pinot noir.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her