Mat og vin i kombinasjon
Slik velger du vin til sushi

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.
14 Januar 2025 - 11:09

Sushi har blitt allemannseie i Norge. Det som før var litt eksotisk og uvant, finnes nå de aller fleste hjem. Enten om du lager det selv, eller om du bestiller take away fra små restauranter som finnes i de aller fleste småbyer og tettsteder i hele landet. Når vi spiser sushi er det ofte ikke så mye krydder og kraftige smaker, annet enn litt soya og litt wasabi. Det er råvaren som skal skinne, som oftest er fisk eller skalldyr. Derfor vil vi heller ikke at vinen skal overdøve smaken.

Det er hvitvin som gjelder, gjerne med høy syre og god friskhet. Riesling er ofte forslått til sushi, og det er ikke uten grunn. Druens fruktighet kombinert med ofte veldig høy syre, gjør den til en perfekt følgesvenn for sushi. Riesling kommer i knusktørre utgaver som kan være perfekte til, men hvis du drar på med både chili, wasabi og syltet ingefær, kan det være lurt å velge en riesling med litt mer restsødme.

iStock-639367586.jpg [688.67 KB]

Velger du vegetarisk sushi uten for mye chili og sterke smaker er det perfekt med en fersk sauvignon blanc til. Det passer utmerket til de litt grønnere smakene, som avocado, agurk og asparges som de vegetariske variantene ofte er fylt med. Sauvignon blanc kan funke til sushi med fisk og skalldyr også, men velg gjerne en variant som ikke er lagret på eik.

En av mine favoritter til sushi er alvarinho/albariño fra henholdsvis Portugal eller Spania, her får du god syre kombinert med en veldig flott fruktighet samtidig som vinen er helt tørr. De har også litt mineralitet som passer godt til fisk og skalldyr, og fruktigheten klarer å hamle opp med litt wasabi og syltet ingefær.

En annen drue som passer godt til sushi er den lokale østerrikske druen grüner veltliner. Den er anvendelig, har fin fruktighet om enn litt mer moderat syrenivå enn riesling, som heller ikke gjør noe til sushi, som ofte er litt beskjeden i smaken. Til sashimi uten alt for mye tilbehør vil også tørre, mineralske viner som chablis og muscadet også passe godt, og også chardonnay uten for mye eik.

Det sies jo også at Champagne går til alt, og dette er faktisk ikke langt unna å være sant, men selvfølgelig med noen unntak. Champagne passer i hvert fall veldig godt til sushi, og den tørre varianten (brut) kan ha opptil 15 gram restsukker som gjør at Champagnen også kan hamle opp med litt sterkere tilbehøret.

Alt i alt så er det egentlig veldig mye vin som kan passe til sushi, litt avhengig av tilbehøret du bruker. Er det rene smaker av fisk/skalldyr og ris, så kan faktisk det meste av hvitvin passe godt så lenge det ikke er altfor eikepreget.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her