Mat og vin i kombinasjon
Slik velger du vin til skrei

Slik velger du vin til skrei

Det er fristende å velge rødvin til skreien i vintermørket i Norge, men hva passer egentlig best?
01 Februar 2024 - 08:28

Skreien er en fantastisk råvare, og for mange er den vinterens store høydepunkt. Den vandrende atlanterhavstorsken kommer rundt tre måneder i året til norskekysten for å gyte. Fisken er ekstra fast i kjøttet og er en vinvennlig råvare.

Når du skal velge vin til skrei, så bestemmer tilbehøret mer enn fisken i seg selv. Skrei i seg selv er godt med både hvitvin, rødvin og rosévin, så det kommer helt an på hva du har til den norske delikatessen. En annen variabel er tilberedning, om den kokes/dampes, ovnsbakes eller smørstekes.

Til klassisk skrei med mølje så er det best å velge hvitvin til på grunn av lever og rogn. Leveren ødelegger også for eik i vinen så en fruktig hvitvin er det beste til det klassiske skreimåltidet. Gode tips er albariño/alvarinho fra henholdsvis Spania og Portugal, riesling uten alt for mye restsødme, sauvignon blanc uten eik. Også en del fruktige italienske hvitviner vil være godt til, kanskje spesielt en fruktig og god Soave.

Hvis du dropper lever og rogn, så kan vi ty til litt kraftigere viner, spesielt hvis det balanseres ut med en fet saus. Til stekt skrei med for eksempel hollandaise eller beurre blanc vil det være veldig godt med eiket chardonnay, gjerne fra Burgund, USA eller Jura. En kraftig chenin blanc fra Loire vil også fungere godt til, en GG-riesling vil heller ikke slå feil i dette selskapet.

iStock-525441049.jpg [434.40 KB]
Foto: Dan Dalton, iStock

Champagne er også et godt alternativ, som alltid. Om du har med både lever og rogn, eller om du steker den og har andre typer tilbehør vil en god champagne aldri slå feil.

Tilbake til rødvin da, som veldig mange insisterer på å drikke til skreien. Hvis du absolutt skal ha rødvin til klassisk skrei med rogn og lever, så er det i hvert fall tre regler å forholde seg til. Velg en vin med mye fruktighet, lite tanniner og absolutt ingen eik. Dette vil være viktig for at smaken ikke blir for metallisk.

Hvis du velger rødvinsvennlig tilbehør til skreien, vil en ikke altfor kraftig rødvin passe godt. For eksempel pannestekt med rotgrønnsaker og rødvinssaus, eller du kan ha den oppå en sopprisotto. Fortsatt lurt å holde seg til viner med lite tanniner, men her kan du dra på litt mer og en pinot noir vil være et godt valg. Også barbera fra Piemonte vil være godt og ikke minst en beaujolais.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her