Mat og vin i kombinasjon
Slik velger du vin til skrei

Slik velger du vin til skrei

Det er fristende å velge rødvin til skreien i vintermørket i Norge, men hva passer egentlig best?
01 Februar 2024 - 09:28

Skreien er en fantastisk råvare, og for mange er den vinterens store høydepunkt. Den vandrende atlanterhavstorsken kommer rundt tre måneder i året til norskekysten for å gyte. Fisken er ekstra fast i kjøttet og er en vinvennlig råvare.

Når du skal velge vin til skrei, så bestemmer tilbehøret mer enn fisken i seg selv. Skrei i seg selv er godt med både hvitvin, rødvin og rosévin, så det kommer helt an på hva du har til den norske delikatessen. En annen variabel er tilberedning, om den kokes/dampes, ovnsbakes eller smørstekes.

Til klassisk skrei med mølje så er det best å velge hvitvin til på grunn av lever og rogn. Leveren ødelegger også for eik i vinen så en fruktig hvitvin er det beste til det klassiske skreimåltidet. Gode tips er albariño/alvarinho fra henholdsvis Spania og Portugal, riesling uten alt for mye restsødme, sauvignon blanc uten eik. Også en del fruktige italienske hvitviner vil være godt til, kanskje spesielt en fruktig og god Soave.

Hvis du dropper lever og rogn, så kan vi ty til litt kraftigere viner, spesielt hvis det balanseres ut med en fet saus. Til stekt skrei med for eksempel hollandaise eller beurre blanc vil det være veldig godt med eiket chardonnay, gjerne fra Burgund, USA eller Jura. En kraftig chenin blanc fra Loire vil også fungere godt til, en GG-riesling vil heller ikke slå feil i dette selskapet.

iStock-525441049.jpg [434.40 KB]
Foto: Dan Dalton, iStock

Champagne er også et godt alternativ, som alltid. Om du har med både lever og rogn, eller om du steker den og har andre typer tilbehør vil en god champagne aldri slå feil.

Tilbake til rødvin da, som veldig mange insisterer på å drikke til skreien. Hvis du absolutt skal ha rødvin til klassisk skrei med rogn og lever, så er det i hvert fall tre regler å forholde seg til. Velg en vin med mye fruktighet, lite tanniner og absolutt ingen eik. Dette vil være viktig for at smaken ikke blir for metallisk.

Hvis du velger rødvinsvennlig tilbehør til skreien, vil en ikke altfor kraftig rødvin passe godt. For eksempel pannestekt med rotgrønnsaker og rødvinssaus, eller du kan ha den oppå en sopprisotto. Fortsatt lurt å holde seg til viner med lite tanniner, men her kan du dra på litt mer og en pinot noir vil være et godt valg. Også barbera fra Piemonte vil være godt og ikke minst en beaujolais.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her