Mat og vin i kombinasjon
Slik velger du vin til skrei

Slik velger du vin til skrei

Det er fristende å velge rødvin til skreien i vintermørket i Norge, men hva passer egentlig best?
01 Februar 2024 - 08:28

Skreien er en fantastisk råvare, og for mange er den vinterens store høydepunkt. Den vandrende atlanterhavstorsken kommer rundt tre måneder i året til norskekysten for å gyte. Fisken er ekstra fast i kjøttet og er en vinvennlig råvare.

Når du skal velge vin til skrei, så bestemmer tilbehøret mer enn fisken i seg selv. Skrei i seg selv er godt med både hvitvin, rødvin og rosévin, så det kommer helt an på hva du har til den norske delikatessen. En annen variabel er tilberedning, om den kokes/dampes, ovnsbakes eller smørstekes.

Til klassisk skrei med mølje så er det best å velge hvitvin til på grunn av lever og rogn. Leveren ødelegger også for eik i vinen så en fruktig hvitvin er det beste til det klassiske skreimåltidet. Gode tips er albariño/alvarinho fra henholdsvis Spania og Portugal, riesling uten alt for mye restsødme, sauvignon blanc uten eik. Også en del fruktige italienske hvitviner vil være godt til, kanskje spesielt en fruktig og god Soave.

Hvis du dropper lever og rogn, så kan vi ty til litt kraftigere viner, spesielt hvis det balanseres ut med en fet saus. Til stekt skrei med for eksempel hollandaise eller beurre blanc vil det være veldig godt med eiket chardonnay, gjerne fra Burgund, USA eller Jura. En kraftig chenin blanc fra Loire vil også fungere godt til, en GG-riesling vil heller ikke slå feil i dette selskapet.

iStock-525441049.jpg [434.40 KB]
Foto: Dan Dalton, iStock

Champagne er også et godt alternativ, som alltid. Om du har med både lever og rogn, eller om du steker den og har andre typer tilbehør vil en god champagne aldri slå feil.

Tilbake til rødvin da, som veldig mange insisterer på å drikke til skreien. Hvis du absolutt skal ha rødvin til klassisk skrei med rogn og lever, så er det i hvert fall tre regler å forholde seg til. Velg en vin med mye fruktighet, lite tanniner og absolutt ingen eik. Dette vil være viktig for at smaken ikke blir for metallisk.

Hvis du velger rødvinsvennlig tilbehør til skreien, vil en ikke altfor kraftig rødvin passe godt. For eksempel pannestekt med rotgrønnsaker og rødvinssaus, eller du kan ha den oppå en sopprisotto. Fortsatt lurt å holde seg til viner med lite tanniner, men her kan du dra på litt mer og en pinot noir vil være et godt valg. Også barbera fra Piemonte vil være godt og ikke minst en beaujolais.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her