Godbiter i pollisten
Vinene fra sør ypper seg – og denne er i særklasse

Vinene fra sør ypper seg – og denne er i særklasse

Marjorie Gallets øye for det som gir ekstra strukturert vin har gjort at denne svært så lagringsdyktige vinen nå er i sin 15. årgang.
Aase E. Jacobsen
24 Oktober 2018 - 14:45

Roc des Anges 1903 Carignan 2016 er ikke bare en fantastisk vin med en usedvanlig god dybde, men også et veldig godt eksempel på hvilke skatter som skjuler seg i det sørfranske jordsmonnet. For denne parsellen plantet i 1903 – derav navnet – ble reddet av Marjorie Gallet da hun som 23 år gammel nyutdannet agronom i 2000 lette rundt i Roussillons vinlandskap etter druer hun kunne lage vin av.

Her kan du lese om hennes første år som vinmaker

Disse eldgamle vinstokkene av typen carignan har hatt like lang tid på å tilpasse seg de til tider ekstreme forholdene i Roussillon med mye sol, tørke og vind.

Herfra kommer druene til 1903-vinen.
Marjorie i aksjon i den gamle enkle garasjepregete vinkjelleren.

Det var nettopp carignan det gikk hardest utover da vinmarkarealet ble redusert

Jordsmonnet av svært gammel og porøs skifer gjør at røttene har vokst dypt ned i grunnen, et forhold som er ytterligere forsterket siden Marjorie overtok og etter hvert introduserte biodynamiske prinsipper.  

Da jeg besøkte henne i 2004, hadde hun nylig fått de første resultatene fra denne jordlappen og var overbegeistret. Noen år senere fikk hun mannen Stephane med på laget og vinene ble fortsatt laget under garasjepregete forhold, men i 2014 kunne de innvie sin nye vinkjeller. Siden starten har da også vinmarksarealet økt til 40 hektar.

Den nye vinkjelleren stod klar i 2014.

Med Stephane inn i bedriften kom også områdets hetvinstradisjon all den tid han hadde jobbet med vinene fra Maury. Vinene fra deres Maury-prosjekt, Fagayra, er også tilgjengelig i Norge.

 

Alt av tørre viner holdes under Roc des Anges-paraplyen, og Roc des Anges Segna de Cor 2016 er deres kanskje aller mest representative vin siden den har vært med fra dag en, og er laget av så vel grenache og syrah som carignan. Nok en utmerket 2016-utgave fra denne produsenten som takket være siden gode fruktighet og fine konsentrasjon, er en super matvin til det meste av rødt kjøtt, men også lam og vegetar.

Selv vinnavnet er for øvrig Roc des Anges bakvendt. Selve navnet på virksomheten krever også en forklaring siden «englesteinen» henspeiler på en parsell med en stripe av lys kvartsjord innimellom all den mørke skiferen.

Se alle vinene fra denne solide produsenten

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her