Drikke
Viner som ikke trenger å lagres

Viner som ikke trenger å lagres

Disse vinene kan du nyte nå, men de holder i mange år for den som likevel vil lagre dem. De har mye karakter til en veldig god pris.
Aase E. Jacobsen
14 August 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Vinene til Mathieu Coste har alså et veldig godt lagringspotensial. Men det er helt unødvendig å vente på at de skal by på enda mer.

Tre ulike uttrykk

De tre vinene fra denne produsenten finnes nemlig i like mange ulike årganger og utviklingsstadier.

Mathieu Coste MC² 2012 (16484)er herlig fersk og ungdommelig med godt bitt. En aldeles strålende vin for så vel sommer, høst som vinter.

Den to år eldre Mathieu Coste Les Têtes de Chats 2010 (16486)er fortsatt ung, men har en åpnere karakter og viser noe mer mineralaktige toner.

Disse røde Loire-vinene har også veldig godt lagringspotensial

Mathieu Coste Biau! 2008 (16485)har fått ytterligere to år på seg og er noe mer sødmefylt og bløt i stilen, men strammer seg fint opp mot slutten.

Samtlige har godt av en runde i karaffelen. Da får du enda mer ut av vinen om du nyter den nå.

Det er imidlertid ikke snakk om samme vin, men tre ulike kombinasjoner av druene gamay og pinot noir som er så typisk for denne delen av Loire. Nærmere bestemt 3-4 mil fra Sancerre og Pouilly-Fumé, i området Coteaux du Giennois. I motsetning til hos de langt mer kjente naboene, er rødvin like viktig som hvitvin i Coteaux du Giennois som ellers er en pygme sammenlignet med de andre.

Alene om å være naturlig

De 190 hektarene gir druer som stort sett kjøpes opp negoçianter eller leveres til kooperativer. Det gjorde også Alain Paulat helt fram til hans gode venn Matheiu Coste i 2008 kjøpte Alains 5,5 hektar store vingård. De to var blitt kjent mens Mathieu jobbet som ønolog på det lokale koop-et og la merke til at kvaliteten på Alains druer var en helt annen enn for de andre medlemmene.

Årsaken var at Alain jobbet uten plantevernmidler i vinmarkene. Bruken av slikt er svært utbredt i denne delen av Loire, spesielt i Sancerre som har en mer kommersiell profil på vinmakingen hvor det legges stor vekt på risikostyring. En holdning som i stor grad også har påvirket filosofien i Coteaux du Giennois. Selv i dag er det bare 8,5 hektar og to vinbønder som er økologisk.

Denne Sancerre-produsenten jobber biodynamisk som en av få

En av dem er Mathieu Coste som følger prinsippene i naturlig vinmaking. Han bruker ingen tilsetningsstoffer etter at druene er høstet, ei eller noen form for temperaturkontroll, verken kjøling av druene eller av vinen som gjæres. Og gjæren er druenes egen. Drueklasene gjæres hele i store åpne sementkar uten tilsetting av svovel.

Veldig godt jordsmonn

Mathieu verken klarer eller filtrerer vinene sine, og han lar vinene ligge i stål eller brukte fat fram til tapping. Det kan dreie seg om alt fra ett til 4-5 år for Biau (som betyr «vakker» på den lokale dialekten). Derfor er det aldersforskjell på de tre vinene.

Lagingspotensialet stammer også fra vokststedet. Jordsmonnet ligner mye på det hos naboene, her er mye kalkstein, silikatholdig jord og leire. Vinmarkene som Alain plantet på 1970- og 80-tallet har en tetthet på 7000 planter per hektar med buskbeskjæring. Det sørger for lave utbytter og god konsentrasjon i den endelige vinen.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her