Lagringsdyktig alternativ fra Loire

Lagringsdyktig alternativ fra Loire

Selv om rødvinene fra Loire rent druemessig har et visst slektskap med Bordeaux, og lagringspotensialet er på høyde med de mer berømte slektningene, er stilen en annen.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Cabernet franc er konge i Loire på den røde siden. Og Yannick Amirault er konge innen de røde appellasjonene Bourgueil og St. Nicolas-de-Bourgueil med 19 hektar fordelt på en rekke parseller med ulikt terroir.

Kalkjord best

Mens cabernet franc forbindes med grus- og til dels leirjord i Bordeaux, er det kalksteinjordsmonnet som gir de lekreste resultatene i Loire.

Les om cabernet franc i Bordeaux

Som for Amirault St. Nicolas de Bourgueil Les Malgagnes 2010 (99479) , en nydelig vin med sødmefylt skogsbærkarakter, mye mineraler og jordsmonn, god friskhet og faste tanniner. En vin som enten må dekanteres i dag eller aller helst legges til side. Loire-cabernet på dette nivået og fra en så god årgang som 2010, holder fint i 15 år til.

Ikke bare for lagring

Det finnes også leire (med innslag av flintstein) i Bourgeuil, og Yannicks Amirault Bourgueil Grand Clos 2009 (99477) er en flott og mineralsk vin med bra potensial. Ikke like strukturert som den andre, men svært elegant på den slanke siden. Den lagrer også godt, minst åtte år.

Les mer om cabernet fra Loire

Cabernet franc gir også viner for mer umiddelbar nytelse. Fra mer sandholdig leirjord kommer La Coudraye 2011 (51413) . Stilen blir saftigere med lettere tanniner, men fortsatt med den gode skogsbærfrukten. En svært god vin til lettere retter.

Bruker fat

Yannick som nå har fått assistanse av sønnen Benoît, jobber biodynamisk siden 2009. Allerede i 1983 kuttet han ut (kunst)gjødsel. Sakte, men sikkert har den naturlige tilnærmingen blitt nærmest total med minimale inngrep og kun bruk av naturgjær. I 2003 gikk han over til bruk av eikefat for framstillingen, stort sett større fat for gjæringen og 450 liters for modningen som tar inntil 20 måneder. Men det er aldri snakk om nye fat, til det er Loire-caberneten for delikat.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Amirault St.Nicolas-de-Bourgueil Les Malgagnes 2010

Produsent:
Yannick Amirault
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bourgueil
Pris:
219,90 kr
Varenummer:
9947901
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Amirault Bourgueil Le Grand Clos 2011

Produsent:
Yannick Amirault
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bourgueil
Pris:
189,90 kr
Varenummer:
9947701
88 Poeng
Les smaksnotatene »

La Coudraye 2011

Produsent:
Yannick Amirault
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire, Bourgueil
Pris:
179,90 kr
Varenummer:
5141301
86 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen