Drikke
Yndlingsvin til sushi

Yndlingsvin til sushi

Disse hvitvinene er blant mine favoritter til sushi og annen asiatisk mat.
Aase E. Jacobsen
05 Februar 2014 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Peter-Jakob Kühn lager elegante viner som skapt for sushimåltidet, fra den rimelige Kühn Triade Riesling Trocken 2012 (52738)via Kühn Jacobus Rheingau Riesling Trocken 2012 (56240)og Kühn Quarzit Riesling Trocken 2012 (80332), alle tre tørre, til den halvtørre Kühn Oestrich Lenchen Riesling Kabinett 2013 (6258).

Biodynami og årgang

Samtlige kjennetegnes av veldig god frukt og flott syre som er et resultat av samarbeidet mellom vinprodusenten og naturen. Kühn jobber etter biodynamiske prinsipper, og 2012 er en strålende årgang for riesling. Hva mer kan du be om?

Bortsett fra noen gode biter sushi. Aller helst burde man ha flere viner til sushi-måltidet, for de forskjellige elementene skaper ofte utfordringer for en vin.

Les mer om sushi

Særlig er den syltete ingefæren tricky. Den er både variabel i kvalitet og smak, noen ganger skarp, «rå» og brennende og andre ganger veldig søt. Like fullt er sushielskende nordmenn veldig glade i nettopp dette tilbehøret.

God frukt må til

På toppen er det wasabien som kan ta knekken på de fleste viner om den overdoseres.

Finn oppskrifter på sushi

En riesling med god frukt og –sødme er tingen, men du må altså ikke nyte en halvtørr vin til. Selv om en slik vin nettopp tåler mer av det sterke.

Jo mer ingefær, jo mer sødme

Mildeste sushikombinasjon er sashimi som gjerne kommer med ponzusaus - opprinnelig bare soya, sitrus og riseddik, men som ofte tilsettes andre smaker som ristete sesamfrø, hvitløk og sågar chili.

Til sashimi er Jacobus og Triade perfekt. Til nigiri-sushi og maki er risen både søt og syrlig og når du får wasabi og syltet ingefær på toppen, trengs mer restsødme enn Jacobus kan by på. Her vil jeg gå for Triade, Quarzit eller gjerne Kabinetten om du er av dem som «mauler» ingefær. Eller om du spiser asiatisk fusion med en del chilielementer. Da er litt ekstra sødme godt å ha.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Your session has expired. The page has been automatically refreshed to generate a new session.

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her