Drikke
Yndlingsvin til sushi

Yndlingsvin til sushi

Disse hvitvinene er blant mine favoritter til sushi og annen asiatisk mat.
Aase E. Jacobsen
05 Februar 2014 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Peter-Jakob Kühn lager elegante viner som skapt for sushimåltidet, fra den rimelige Kühn Triade Riesling Trocken 2012 (52738)via Kühn Jacobus Rheingau Riesling Trocken 2012 (56240)og Kühn Quarzit Riesling Trocken 2012 (80332), alle tre tørre, til den halvtørre Kühn Oestrich Lenchen Riesling Kabinett 2013 (6258).

Biodynami og årgang

Samtlige kjennetegnes av veldig god frukt og flott syre som er et resultat av samarbeidet mellom vinprodusenten og naturen. Kühn jobber etter biodynamiske prinsipper, og 2012 er en strålende årgang for riesling. Hva mer kan du be om?

Bortsett fra noen gode biter sushi. Aller helst burde man ha flere viner til sushi-måltidet, for de forskjellige elementene skaper ofte utfordringer for en vin.

Les mer om sushi

Særlig er den syltete ingefæren tricky. Den er både variabel i kvalitet og smak, noen ganger skarp, «rå» og brennende og andre ganger veldig søt. Like fullt er sushielskende nordmenn veldig glade i nettopp dette tilbehøret.

God frukt må til

På toppen er det wasabien som kan ta knekken på de fleste viner om den overdoseres.

Finn oppskrifter på sushi

En riesling med god frukt og –sødme er tingen, men du må altså ikke nyte en halvtørr vin til. Selv om en slik vin nettopp tåler mer av det sterke.

Jo mer ingefær, jo mer sødme

Mildeste sushikombinasjon er sashimi som gjerne kommer med ponzusaus - opprinnelig bare soya, sitrus og riseddik, men som ofte tilsettes andre smaker som ristete sesamfrø, hvitløk og sågar chili.

Til sashimi er Jacobus og Triade perfekt. Til nigiri-sushi og maki er risen både søt og syrlig og når du får wasabi og syltet ingefær på toppen, trengs mer restsødme enn Jacobus kan by på. Her vil jeg gå for Triade, Quarzit eller gjerne Kabinetten om du er av dem som «mauler» ingefær. Eller om du spiser asiatisk fusion med en del chilielementer. Da er litt ekstra sødme godt å ha.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her