Kokketips: Egg

Har du et kokketips som gjelder egg, send det til aperitif@aperitif..no  Skriv Kokketips i emnefeltet.

  • Eddik under eggkoking

    Om du tilsetter en teskje eddik når du koker egg, unngår du at innholdet i egget pipler ut dersom skallet skulle sprekke.

  • Eggehviter i romtemperatur

    Når du skal vispe eggehviter, bør du passe på at hvitene har romtemperatur. Pass på at det ikke er spor av eggeplomme i hviten og at bollen og vispen er gullende ren. Hvis ikke, setter ikke eggehvitene seg.

  • Er egget friskt eller gammelt?

    Egget ditt er friskt og ferskt om eggehviten samler seg rundt plommen når du steker det. Om hviten flyter ut, er egget gammelt.

  • Fjern de dårlige eggene

    Når du lager retter med flere egg, kan det være lurt å slå ett og ett egg i en kopp før du har det i retten. Da slipper du at et eventuelt råttent eller dårlig egg ødelegger resten av retten.

  • Frisk eller gammelt egg?

    Et nytt og friskt egg har et grovt skall som ligner litt på kalk. Et eldre egg er mer glansete og en mer polert overflate.

  • Fullfør omeletten under grillen

    Steker du en bondeomelett, altså en omelett med godt fyll, kan du steke den på panne til den har satt seg omtrent en tredel inn mot midten. Så kan du fullføre den under grillen i ovnen. Da blir den perfekt!

  • Hvordan fjerne eggeskall

    Hvor mange har ikke jaktet på et eggeskall i en røre? En lett måte å få tak i det uønskede skallet på er å bruke en av skalldelene til å fange opp biten.

  • Ikke smeltet smør i suffle

    Bruk aldri smeltet smør i suffleen din. Da legger smøret seg på bunnen, og suffleen faller sammen. Har du likevel problemer kan du øke antall eggehviter for å holde den oppe.

  • Løsne eggeskall enkelt

    Ha kokte egg i kaldt vann i fem minutter. Dette gjør at det blir mye enklere å fjerne skallet.

  • Pent egg

    Når du skal skjære i et hardkokt egg, er et lite triks å væte kniven før du skjærer. Da ødelegger du ikke plommen så lett.

  • Pisk inn eggehviter i to omganger

    Når du skal vende inn piskede eggehviter i en rett, bør du gjøre det i to omganger. Da slår du ikke så lett ut luften i eggehvitene.

  • Rør i vannet når du posjerer

    Når du posjerer egg, bør du røre hardt i eddikvannet rett før du slipper egget oppi for å skape en virvelstrøm. Da hjelper virvelstrømmen deg med å forme egget.

  • Slik fjerner du skallet fra hardkokte egg

    Når du skal fjerne skallet av hardkokte egg, kan du holde det i hånden. Deretter slår du egget ned på bordet og ruller det fremover mens du holder hånden over. Da slipper skallet lettere.

  • Slik sjekker du egget ditt

    Skal du sjekke om egget ditt er ferskt, kan du legge det i vann. Hvis det flyter, eller nesten flyter, er det gammel. Da er nemlig luftlommen i den butte enden stor.

  • Slik skiller du hvite og plomme

    Skal du skille eggehviter fra plommen, er det lett å ha hele egget i en bolle. Deretter løfter du bare ut plommen. Det er like lett å sile egget gjennom fingrene.

  • Uhell med egg

    Om du er uheldig og knuser et egg, bør du helle salt over det og vente i noen minutter. Da er det lett å tørke opp.

  • Unngå at skallet sprekker

    For å unngå at eggeskallet sprekker når du hardkoker et egg kan du bare ha litt salt i vannet mens det koker opp.

Til toppen