Søtt og godt

KOKKETIPS: Søtt og godt

Har du et kokketips som gjelder det søte eller noe du synes er ekstra godt som dessert, send det til aperitif@aperitif.no  Skriv Kokketips i emnefeltet.

 • Bruk olje i honningen

  Skal du steke noe i honning må du huske en skvett med olje. Ellers brenner honningen seg og blir sort. Det slipper du om du tilsetter olje.

 • Eple redder sukkeret

  Om det brune sukkeret ditt har blitt hardt, kan du bare ha en skive eple oppi beholderen. Da blir det mykt igjen.

 • Ha sukkerlake på lur

  Kok en sukkerlake med like mye vann som sukker. Ha gjerne oppi litt sitronsaft, det gjør at laken ikke krystalliserer seg så lett. Ha denne på en flaske (en tom og godt vasket ketchupflaske funker fint) og oppbevar den i kjøleskapet. Da har du en fin basis for dessertsauser og du slipper å lage ny base hver gang du skal lage dessert. Stjerneanis i laken gjør den enda bedre!

 • Hvordan måle honning

  Det er ikke vanskelig å måle honning, selv om det er en tyktflytende ingrediens. Ha litt formfett eller olje i målebegeret og honningen sklir rett ut etterpå. Honning oppbevarer du i romtemperatur.

 • Mindre honning enn sukker

  Det er stort sett ikke noe problem å erstatte sukker med honning. Men det er et par ting du skal passe på. Honning har mer fruktose enn sukker og er derfor søtere. Du må også bruke litt lavere varme, 10 grader, for honning brenner lettere.

 • Slik lager du karamell

  Når du lager karamell skal du røre hele tiden til sukkeret er oppløst. Når det er det, øker du varmen og slutter å røre. Da karamelliserer ikke sukkeret seg. Andre sverger til en metode der de bare snurrer pannen rundt og ikke bruker materialer, i alle fall ikke tresleiver.

 • Vær forsiktig med sukker

  Om du jobber med sukker og er så uheldig å få noe på huden, er det bare en ting som hjelper. Masser av kaldt vann - lenge. Sukker koker på høyere temperatur enn vann og kan faktisk lett gi deg alvorlige brannskader. Hold barn på avstand når du jobber med sukker og olje!