Kokketips: Grønnsaker

Har du et kokketips som gjelder grønnsaker, send det til aperitif@aperitif..no

  • "Solmodne" tomater

    Solskinn modner ikke tomater. Det er det varme som gjør. For å få mer smak ut av tomatene, eller modne dem, er det bare å putte dem i ovnen på 80-90 grader. Husk også at de holder seg best med stilken ned.

  • Behold gulrotfargen

    Om du har litt sitronsaft i vannet når du koker eller tilbereder gulrøtter, hjelper det med å beholde fargen.

  • Bevar chili

    For å holde chilien frisk lenger kan du ta av stilken før du legger dem til oppbevaring.

  • Bevar grønnfargen

    Når du koker spinat eller andre grønne bladgrønnsaker, bør du tilsette litt sukker. Det hjelper til med å beholde grønnfargen.

  • Bevar salaten

    Salat holder seg best om du oppbevarer den i kjøleskapet uten å vaske den. Vask den samme dag som du skal bruke den.

  • Brekk av asparges

    Når du skal rense asparges, tar du rett og slett tak nederst på stilken og brekker den av. Fra der den brekker og oppover er den mør.

  • Demp chilisjokket

    Om du biter i en sterk chili eller spiser for sterk mat, er det beste du kan gjøre å drikke et glass kald melk.

  • En halv løk

    Om du bare trenger en halv løk, kan du spare rotenden. Da holder den seg lenger.

  • Er avokadoen for hard?

    Legg avocadoen i en plastpose i tre dager, så er den moden.

  • Et gulrottriks

    Oppbevar gulrøtter i en lufttett pose. Dette gjør at de holder seg friske mye lenger.

  • Frisk sopp

    Kjøp sopp før de "åpner seg". Når stilken og hatten er "litt sammen" er soppen frisk.

  • Gni bollen med hvitløk

    Når du lager en salat kan du gni salatbollen med hvitløk før du legger salaten oppi. Da får du en fin hvitløksmak på salaten.

  • Gråt ikke for løken

    Noen prøver under vann, andre kniper øynene sammen. Men et godt tips for å unngå å gråte når du skal skjære løk er å oppbevare løken i en plastpose i kjøleskapet. Ta dem ut rett før du skal kutte dem.

  • Hvit blomkål

    For å holde blomkål hvit er det bare å tilsette litt melk i kokevannet.

  • Hvordan fjerne "maishår"

    Alle som er glade i maiskolber irriterer seg over "hårene" som er vanskelig å fjerne. Men det er ikke nødvendig. Et passe fuktig kjøkkenhåndkle eller en papirserviett gjør nytten. Bare trekk nedover hårene, så blir de borte.

  • Ikke grønnsaker i plast

    Du bør ikke oppbevare grønnsaker i plast. Det får dem til å råtne fortere.

  • Kjappere potetbaking

    Om du lar potetene ligge i saltet vann i 15 minutter før du baker dem, går bakingen raskere. Saltet gir smak også.

  • Lag potetgrateng i muffinsformer

    Potetgrateng i porsjoner kan du lage i muffinsformer. Brett bakepapir i strimler, så du får en lang remse. Bruk to stykker i hver form, som i et kryss. Da har du "håndtak" når du skal ta dem opp.

  • Lag snitt i chilien

    Om du vil ha chilismak i en rett, men ikke vil ha med de sterke frøene, lager du bare små snitt i chilien og legger den i gryten. Da trekker smaken ut, men du unngår de sterke frøene.

  • Legg hasselbackpoteten på en sleiv

    Når du lager hasselbackpoteter, lønner det seg å legge poteten i en tresleiv før du skjærer. Da risikerer du ikke å skjære gjennom poteten.

  • Lettere potetmos

    For å få en lettere potetmos med mer volum tar du bare et par teskjeer med bakepulver i før du knuser potetene. Husk smør og fløte!

  • Lettlaget turmat

    Kjøp grønnsaker som løk, gulrot, chili, ingefær, vårløk og poteter - det du liker - kutt dem i jevn størrelse og tørk dem på svak varme i steikeovnen. Ta to-tre teskjeer av de tørkede grønnsakene og putt i en pose sammen med en halv buljongterning. Hell omtrent en halv liter varmt vann i blandingen og du har et bra måltid.

  • Lindre smerten

    Om du har glemt trikset med å dyppe hendene i olje før du jobber med chili, og ulykken er ute, kan du dyppe fingrene i kald melk med litt sukker.

  • Maiskolbe-triks

    Her er et gammelt maiskolbe-triks. Når du koker dem bør du ha oppi en knivsodd sukker. Det er med på å frigjøre det naturlige sukkeret i maiskolben. Ikke bruk salt i vannet, det gjør kolben hardere.

  • Overkok poteter til potetmos

    Når du lager hjemmelaget potetmos, lønner det seg å overkoke potetene litt. Damp dem deretter tørre. På denne måten er det lettere å mose dem.

  • Poteter og løk

    Du bør ikke oppbevare poteter og løk nær hverandre. Potetene råtner nemlig fortere om det er løk i nærheten.

  • Raskere løk

    Løk blir brukt i mange retter. Når du steker den bør du ha i litt salt. Det gjør at løken steker raskere.

  • Raskere med terninger

    Når du lager potetmos bør du kutte potetene i terninger. Da går det fortere å koke dem.

  • Riv sitrongresset

    Når du skal bruke sitrongress, bør du rive det i stedet for å hakke det. Så fort sitrongresset blir litt gammelt blir det litt trådete i konsistensen. Dette unngår du ved å rive i stedet for å hakke.

  • Salt- og hvitløks-triks

    Du tilhører kanskje dem som irriterer seg over at hvitløken du kutter henger seg fast på kniven og skjærebrettet? Ha på litt salt på hvitløken og kniveggen, så unngår du problemet.

  • Skal du bruke avokado?

    Press alltid sitronsaft over avocadokjøttet - slik bevarer du fargen og piffer opp smaken.

  • Slik fjerner du stein i oliven

    Skal du fjerne steiner fra oliven legger du flatsiden av en kniv mot olivenen og gir den et "kakk" - akkurat som du gjør med hvitløk for å fjerne skallet. Da er det lett å fjerne steinen.

  • Slik svir chilien mindre

    Når du skal jobbe med chili kan du dyppe fingrene i litt olivenolje først. Det gjør at capsicumen (det hvite i chilien) ikke fester seg så lett på fingrene.

  • Tenk på hvitløken

    Om du finhakker hvitløk, blir den lettere bitter. Dersom du bare vil ha et snev av hvitløk i retten din, deler du feddet i to og lar det koke med. Da blir ikke smaken så skarp.

  • Tilsett hvitløk mot slutten

    Om du skal ha hakket eller presset hvitløk i en rett lønner det seg å tilsette den mot slutten. Freser du hvitløk tidlig sammen med for eksempel vanlig løk, brenner den seg lett og gir en vond og bitter smak i maten.

  • Tomater og holdbarhet

    Om du oppbevarer tomater med stilken ned, så har de lenger holdbarhet.

  • Unngå bløte sandwicher

    Om du skal servere sandwich, baguette eller dra på picnic, bør du ha salat, tomat og andre varer med fuktighet i én beholder og alt annet i en annen. Så klapper du dem sammen rett før servering. Da blir det godt og ikke bløtt!

  • Unngå brent løk

    Når du steker løk, kan du ha i litt melk. Dette gjør at løken beholder fargen bedre og at den ikke så lett blir brent.

  • Unngå groer

    For å unngå at potetene får groer når de ligger i posen, kan du rett og slett oppbevare et eple sammen med potetene.

  • Unngå svart sopp

    Om du steker sopp i en aluminiumspanne, blir soppen sort. Så vil du ha litt av den opprinnelige fargen i soppen, bruker du noe annet enn aluminium.

  • Vekk med hvitløkskallet

    En måte er å "kakke den" med bredsiden av en kniv. Ellers kan du gi hvitløken 15 sekunder i mikroen. Da slipper skallet veldig lett.

Til toppen