Kokketips: Saus og suppe

Har du et kokketips som gjelder saus eller supper, send det til aperitif@aperitif..no  Skriv Kokketips i emnefeltet.

  • Alkohol i maten

    Når du bruker alkohol i mat skal den alltid reduseres, eller kokes inn. Slik får du bort den skarpe smaken fra alkoholen. Men det kan være lurt å tilsette en liten skvett helt til slutt også, for å få en ekstra spiss på smaken.

  • Blank sausen før servering

    Vil du gjør sausen blank og fin rett før servering, monterer du den. Det vil kort og godt si at du pisker inn kaldt smør rett før servering.

  • Erstatning for fløte

    Om du mangler fløte til en kremet suppe, kan du løse det dersom du har i en blanding av smør og melk.

  • Fjerne fett fra suppe

    Om suppen din er litt for fet, kan du fjerne en del av dette fettet ved å la et stort salatblad flyte på overflaten.

  • Ikke varm pesto

    Unngå å varme pestosaus. Det som vil skje, er at basilikumen vil bli sort og smake bittert.

  • Kjøttboller på 1-2-3

    Kjøttboller til suppe lager du enkelt ved å lage en fin kjøttfarse med masse godt i. Bruk en sprøytepose og sprøyt farsen sakte ned i en kjele med kraft. Kraften bør være 75-80 grader. La bollene trekke i 3 minutter. Bollene avkjøles i kraften.

  • Kok væsken til bechamelsausen

    Når du lager bechamelsaus, bør væsken være kokende når du heller den i smøret og melet. Ellers blir det lett klumper i sausen.

  • Kokende vann i majonesen

    Når du lager majones kan du tilsette noen dråper kokende vann. Da skiller ikke majonesen seg så lett.

  • La vinaigretten gifte seg

    Når du lager en vinaigrette bør du la den stå i en halv time. På denne måten får smakene tid til å blande seg.

  • Sauter hvitløken for mildere smak

    Om du ikke vil ha den skarpe smaken av hvitløk i en saus eller suppe kan du steke den lett før du har den oppi. Smaken blir mye mildere.

  • Slik jevner du fløtesupper

    Legerer du en suppe med bare kremfløte, lønner det seg å koke inn fløten og deretter avkjøle den. Da jevner den sausen eller suppen bedre og gir fyldigere smak.

  • Slik jevner du med potetmel

    Hvis du bruker potetmel utrørt i kald vann i bær- eller fruktsauser, eller som jevning i desserter, må du tilsette blandingen når temperaturen er rett under kokepunktet. Hvis ikke blir det du lager seigt.

  • Slik lager du Beurre Manié

    Er suppen eller sausen din for tynn, kan du lage beurre manié. Det er kort og godt romtemperert smør og mel i forholdet en til en. Rør det glatt og ha i suppen eller sausen.

  • Slik lager du eggetråder til suppe

    Et godt garnityr til supper er oeuf filé - eller eggetråder. Visp et egg godt sammen og bruk en spiss sil. Hell egget dryppvis ned i kokende buljong.

  • Slik lager du en rask suppe

    Glem supper på pose! En tomatsuppe lager du for eksempel ved å frese løk og bacon. Tilsett kraft og en boks tomater. Smak til med salt og pepper. Gårsdagens brød lager du krutonger av. Pynt med litt hakkede urter. Bedre og billigere enn posesuppe. Gjort på noen minutter.

  • Slik legerer du saus og suppe

    Hvis du legererer en saus eller suppe med en blanding av eggeplomme og fløte, må du passe på at den ikke koker etter at du har hatt i blandingen. Legeringen gjør at suppen eller sausen blir tykkere og får en fyldigere smak.

  • Smaker det lite av den brune sausen?

    Sørg for alltid å ha aromater i hus. De gir ekstra smak til brun saus. Slik går du fram: Fres opp ett fedd hvitløk, ett fedd sjalottløk, fire korianderfrø, fire pepperkorn, 1/4 gulrot, én teskje tomatpuré og en kvist timian. Tilsett en skvett rødvin, så vann eller kraft, og du har en god basis til brun saus. Du kan også tilsette et par spiseskjeer soyasaus, så har du en god woksaus.

  • Ta vare på skvettene

    Får du noen vinslanter til over bør du fryse dem inn som terninger. Da har du gode tilsetninger til supper og sauser.

  • Vin i terninger

    Om du får noen vinslanter til overs kan du fryse dem inn i terniger. Da har du alltid smakstilsetninger til supper og sauser.

Til toppen