Kokketips: Urter og krydder

Ofte er det små ting som gjør den store forskjellen, også når du lager mat. Et lite knep du kan plukke opp på denne siden kan gjøre smaken bedre, og du får mer ut av råvarene. Absolutt til glede for alle som skal spise maten du lager.

  • Ha i persille til slutt

    Lager du mat med persille, bør den i til slutt så den ikke brenner seg og blir svart. Det gjelder for eksempel når du damper blåskjell.

  • Har du mye grovstilket timian og rosmarin?

    Disse egner seg meget godt til tørking. La urtene ligge på tørkepapir i én uke, og legg dem deretter på glass. Du har da dine egne, selvtørkete urter, som også tar seg godt ut i en krukke i skapet.

  • Ikke drep basilikum

    Basilikum hater virkelig kulde og blir dårlig selv om det er noen varmegrader ute. Oppbevar den derfor aldri i kjøleskapet.

  • Kjøp helst helt krydder

    Kjøp minst mulig ferdighakket eller ferdigmalt krydder. Jo flere deler eller partikler av krydderet som er eksponert mot luft, jo raskere mister det aromaen. Kjøp heller hele krydder og knus selv.

  • Kjøp lite kanel av gangen

    Når du kjøper kanel, skal du bare kjøpe noen få stenger av gangen. Knus det du skal bruke i en morter og spar resten av stangen. Kanel mister nemlig fort smak og blekner i fargen når den er knust.

  • Kjøpt for mye chili?

    Del chiliene i to og legg dem med «buken» opp på et tørkepapir. Legg på glass etter omtrent én uke, så kan du hakke eller knuse den tørkede chilien i en morter når du trenger det.

  • Korianderen til slutt

    Når du bruker fersk koriander i en varm rett, bør du tilsette korianderen helt mot slutten av koketiden. Da blir resultatet best. Korianderen taper seg i smak om du tilsetter den for tidlig.

  • Krydder og langtidskoking

    Når du langtidskoker en rett, bør du ha i urter og krydder den siste timen før servering. Dersom du koker krydder og urter for lenge, kan de sette en for kraftig smak på maten.

  • Kryddertips

    Bruk en lett hånd når du bruker urter og krydder. Målet ditt er å komplettere retten, ikke å utkonkurrere smaken i maten.

  • La basilikumen leve

    Om du tar frisk, kuttet basilikum i et glass der vannet bare såvidt dekker stilkene holder den seg lenger. Bytt vann ofte. Kanskje den til og med får røtter!

  • Oppbevaring av urter og krydder

    Krydder bør oppbevares på et kjølig og mørkt sted. Fuktighet, lys og varme fører til at friske urter og krydder mister smaken raskere. Kanskje er det mer behagelig å ha friske urter og krydder på kjøkkenbenken, men holdbarheten blir bedre om du flytter dem til et annet sted.

  • Rist krydderet før bruk

    Krydder i frøform, som hel pepper, sennepsfrø, hel anis og korianderfrø, og som skal i morter eller knuses, bør ristes i tørr stekepanne først. Da blir mange herlige aromaer i krydderet frigjort.

  • Riv ingefær lett fra fryseren

    Hvis du legger en bit ingefær i fryseren, er det mye lettere å rive den når du skal bruke den.

  • Ta vare på basilikumen

    En basilikumplante skal ha det forholdsvis varmt. Den trives også best om den blir jevnlig brukt. Det stimulerer til økt vekst og gir en friskere plante. Vet du ikke hva du skal bruke planten til der og da, kan du jo bare tørke litt i ovnen.

  • Ta vare på urter

    Om du har urter som begynner å synge på siste verset, er det en god ide å lage kryddersmør av dem. La smøret få romtemperatur og ha i hakkede uret. Passer fint til toast, fisk og kylling - for eksempel.

  • Urter i flokk

    Når du skal bruke mange urter i en rett, er det lett å lage et knippe av dem og klippe dem med en liten saks. Da blir de ikke så våte og sleipe som om du kutter dem, men lette og sprø.

  • Vær kreativ med soyasaus

    Soyasaus passer ikke bare til asiatisk mat. Bruk den også som smaksforsterker til stekte grønnsaker. Prøv også soyasaus til grønnsakretter, og til mat med kylling, svin eller kalv.

Til toppen