Appelsin- og mandelkake
Foto: Alf Børjesson

Appelsin- og mandelkake

Fremgangsmåte

Kakebunn:
Mal mandlene. Tilsett egg og melis og pisk det sammen til en porøs røre.

Bland inn mel, smeltet og avkjølt smør og revet appelsinskall.

Hell røren over i en smurt springform, 24 cm i diameter, og stek kaken på nederste rille i stekeovnen ved 175 °C i ca. 30 minutter.

Hvelv kaken over på en rist. Hell presset appelsinsaft og eventuelt litt likør/konjakk over kaken. La den stå og trekke til den blir kald.

Sjokoladepynt:
Smelt hvit og mørk sjokolade hver for seg over vannbad. Ikke rør i sjokoladen før den er helt myk. Hell vel halvparten av hver sjokolade på stiv plast (ark for overhead) eller bakepapir. Stryk sjokoladen raskt ut ved hjelp av en stekespade. La sjokoladen stivne i kjøleskap.

Vær rask før resten av sjokoladen stivner: Fyll den i en sprøytepose med en tynn spiss. Sprøyt sjokoladen på kryss og tvers oppå kaken. La gjerne kaken bli kjøleskapskald før du pynter den ferdig.

Karamellisert appelsinskall:
Skrubb og skyll appelsinene godt under lunkent vann. Bruk en potetskreller og skjær skallet i brede strimler. Kok opp sukker og vann. La det koke til lys karamell. Slå av varmen og tilsett appelsinskall. Ta opp skallene enkeltvis med et pinsett eller lignende, og legg dem på bakepapir.

Hell karamellen som er igjen i kjelen i sikksakk-mønster over bakepapir som er smurt med litt olje.

Pynt kaken med de karamelliserte appelsinskallene. Brekk karamellstripene i store flak og legg på kaken. Brekk de tynne sjokoladeflakene i store biter og sett dem rundt kanten av kaken.

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her