Perfekte bagels
Foto: Astrid Hals

Perfekte bagels

Bagels er perfekt lunsjmat eller til matpakken. Her får du mange forslag til hvordan du kan fylle dem eller lage varianter som eksempel med hvitløk.

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i bakebolle og hell på kaldt vann. Tilsett smør, sirup ( sukker) og salt. Bland inn det meste av melet til deigen "slipper" bollen.

Dekk bakebollen med plast og la deigen stå i kjøleskapet 10-12 timer. Elt deigen om og tilsett eventuelt smaksfyll som foreslått under.

Del deigen i 12 emner som trilles til runding. Klem et hull i hver runding med tommelfingeren. Stikk pekefingeren inn i hullet og sving emnet slik at det utvider seg til en sirkel, nesten som en stor smultring.

Legg bagels-ringene på bakeplaten med bakepapir under og la dem etterheve ca. 15 minutter.

Kok opp vann tilsatt sukker i en vid kjele. Legg i 3-4 bagels om gangen og la dem koke til de flyter opp, snu dem og la bagelsene trekke i kokevannet 2-3 minutter.

Legg dem tilbake på bakeplaten, dryss på et av forslagene under og stek dem ved 225 grader i ca 20 minutter.

Bagels er fint å fryse ned. De blir faktisk ekstra lette og fine etter frysing hvis de varmes sakte opp f.eks. i en panne med lokk.

Forslag til smaksvariasjoner
1. Bagels med soltørkede tomater : 1 porsjon grunnoppskrift + 50 g finhakkede soltørkede tomater. Tomatene inneholder mye salt, sløyf derfor saltet i deigen og bruk usaltet meierismør. Tomatene eltes inn i grunndeigen før bagelsene formes.
Servering: Del bagels i to, smør på rikelig med kremost. Legg inn kalkunspekepølse og masse spirer f.eks alfaspirer oppå.

2. Bagels med chilisaus og ost
1 porsjon grunndeig, men bruk bare 4 dl vann og bland inn 1 dl sterk chilisaus + 100 g revet Jarlsbergost. Dryss : Revet ost og karve.
 
Servering: Del bagels i to og smør på kremost med urter eller annen ost. Legg på skiver av sursyltede rødbeter og rikelig med spirer f.eks alfaspirer. Kalkun- eller skinkepålegg .
 
3. Hvitløksbagels
1 porsjon grunndeig, 3 båter finhakket hvitløk og 60 g valnøttkjerner (grovhakket).
Dryss på havregryn like før steking.
 
Servering: Del bagels i to og smør på kremost, gjerne med hvitløk. Legg på osteskiver og salat.
 
4. Kanel og rosin-bagels
1 porsjon grunndeig, men sløyf salt og bruk gjerne usaltet meierismør. Elt inn 2 dl rosiner blandet med 1ss malt kanel + 1 ss sukker før bagelsene formes til.

Servering: Del bagels i to og smør på en søt ost f. eks kremost til baking. Legg på appelsinbåter og nøttekjerner f.eks pistasjnøttekjerner.
 

Sendt inn av TINE

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her