Canelés med smak av vanilje og appelsin
Dansukker

Canelés med smak av vanilje og appelsin

Caneles er vanedannende godt og er kjent for sitt opphav i Bordeaux. Inne i er de kremete og myke. Utenpå er du brune og blanke, Vi har gitt dem ekstra smak av jul.

Fremgangsmåte

Dag 1:
Mål opp smør, melk og salt i en gryte. Varm melken sammen med vaniljepulver og vaniljesukker nesten til kokepunktet. Ta gryten fra platen, og avkjøl.

Mål opp melis og mel, og sikt dette ned i en bolle. Rør forsiktig sammen egg og eggeplommer med en gaffel.

Rør ned eggene i mel- og sukkerblandingen, og rør inn melkeblandingen litt etter litt med en slikkepott. Hvis det blir klumper, kan røren siles.

Tilsett rom og appelsinskallet, og rør sammen. Dekk bollen med plastfolie, og la stå i kjøleskapet i minst et døgn.

Dag 2:
Finn fram caneléformer med en diameter på 4,5 cm. Sett ovnen på 250 °C. Smelt smør og bivoks til formene på lav varme i en gryte, varm formene en stund i ovnen (ellers blir det for mye bivoks på formenes vegger). Fyll den første formen med bivoksblandingen. Pass på at hele formen dekkes, og hell deretter over i neste form, og så i neste osv. Sett formene opp-ned, og la dem renne av litt. Sett dem deretter i kjøleskapet i 10 minutter.

Hell røren i formene til det gjenstår 5 mm til kanten. Sett inn platen i ovnen, og senk temperaturen til 175 °C.

Stek i 60-90 minutter. Ta ut en kake, og løsne den fra formen. Hvis kaken er for blek, lar du resten stå i ovnen en stund til. Kaken skal være brun på utsiden og litt kremet i midten. Ta ut alle kakene, og løsne dem fra formene. Oppbevar dem luftig, slik at den sprø yttersiden ikke ødelegges.

Tips:
Bivoks høres kanskje litt rart ut, men den bidrar til å gi disse kakene det fine blanke utseendet. Bivoks finner du blant annet er: www.honning.no. Vaniljepulver bidrar til ekstra intens vaniljesmak, men kan utelates.

Se våre andre forslag til alternative julekaker

Her finner du veldig mange gode kakeoppskrifter

Kakebakeverksted med syv slag

Nå skal det bakes pepperkaker

Perfekte pepperkakehus

Hjemmelaget konfekt og supre julegodter Lucia-feiring med lussekatter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Dansukker

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her