Klassisk lutefisk
Foto: Kim Holthe

Klassisk lutefisk

Her får du oppskriften på den klassiske måten å tilberede lutefisk på. Ikke vanskelig å få til hvis du følger vår enkle oppskrift.

Fremgangsmåte

Skjær fisken i porsjonsstykker. Finn frem en langpanne, legg et ildfast fat oppi med bunnen opp slik at fisken kommer litt opp fra selve pannen og kraften kan renne av.

Legg fiskestykkene i på det ildfaste fatet i langpannen med skinnsiden ned.

Dryss på salt og la fisken stå i ca. 1 time. Forvarm ovnen til 200 grader.

Dekk langpannen med aluminiumsfolie og sett den midt i ovnen. Kok fisken til den er gjennomkokt og flaker seg, ca 35 minutter.

Skjær bacon i terninger og sprøstek dem, eventuelt sammen med ekstra smør hvis baconet ikke avgir nok fett.

Kok ertene møre i vann. Rør sammen smør og mel og visp det i ertene.

Kok dem videre i ca. 5 minutter og smak ertestuingen til med salt, pepper og sukker og rør inn smør til slutt.

Server lutefisken med bacon, ertestuing og ringerikspoteter, samt det tilbehøret du ellers ønsker.

Tips: Du trenger ikke tilsette noe vann til langpannen da vannet i fisken hjelper til med å dampe fisken. Hvis du legger fisken rett ned i pannen blir den både mer utvannet og går lettere i stykker.

Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk

Slik koker du lutefisk perfekt

Ekte eller uekte lutefisk?

Gode lutefiskoppskrifter

Slik bruker du lutefiskrestene

Verdens beste ertestuing til lutefisken

Flere tips til lutefisk

Dette drikker du til lutefisk

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Norges sjømatråd

5
5/5 etter 63 anmeldelser
Din vurdering:

Forsiden akkurat nå

Til toppen