Kokt og ovnsbakt fenalår med kålstuing
Foto: Studio Gerstmann - Malinowski

Kokt og ovnsbakt fenalår med kålstuing

Mange forbinder fenalår kun med tynt oppskåret skiver, men prøv denne oppskriften på bakt fenalår og du vil bli overbevist om noe annet.

Fremgangsmåte

Sag av øverste delen av knoken/skanken på fenalåret. Legg låret i vann og la det stå på et kjølig sted 4-5 døgn, avhengig av størrelsen.

Skift gjerne vann 2-3 ganger i løpet av utvanningstiden.

Legg fenalåret i kaldt vann, sammen med laurbær, pepper, løk og tomater. Kok opp, skum av  og la det hele småkoke i ca 4 timer til kjøttet løsner fra benet.

Ta fenalåret ut av kokevannet, og avkjøl litt. Fjern isbeinet og lårbeinet. Del fenalåret i to på langs i kuttet der lårbeinet var.

Sett fenalåret i ovnen, på ca. 225 grader og la det steke til det får en gyllen og fin stekeskorpe, ca. 20-25 minutter.

Rens og snitt kålen. Skrell aspargesen og skjær den i ca. 2 cm-store stykker. Rens og del nepene i båter.

Fres kålen i margarin og olivenolje. Ha så i asparges og nepe, tilsett rømme og fløte. Kok opp og smak til med salt, pepper og limesaft. La det hele småkoke ca. 2 minutter.

Server med gode kokte ferskpoteter.

Tips: Har du lyst på å lage denne retten utenfor nykålsesongen kan du bruke spisskål.

Dette tar tid, men er vel verd innsatsen. Fenalår er unikt norsk og det er spekemat på sitt beste. Alle slags grønnsaker passer til, men her er det valgt en kålstuing.

Les mer om fenalår her

Se flere deilige retter med fenalår her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her