Kveite med røkte mandler og kremet skalldyrsaus
Foto: Roger Kolbu

Kveite med røkte mandler og kremet skalldyrsaus

Ingredienser
Kveite:
4 stykker skinn- og benfri kveitefilet
2 ss smør
kvast timian
1 fedd hvitløk
salt og pepper
Sitron
olje til steking
Kremet skalldyrsaus:
1 kg blåskjell
½ dl hvitvin
½ dl Noilly Prat
4 sjalottløk
2 fedd hvitløk
2½ dl fløte
4 ss smør
salt og pepper
sitronsaft
3 ss smør
Kremet blåskjell:
1 finhakket sjalottløk
smør
3 ss crème fraîche
1 ss hakket dill
70 g renset finhakket blåskjellkjøtt
salt og pepper
Skaldyrskum:
1 dl blåskjellkraft
½ ts soya lecitin (kan utelates, brukes kun for å få skummet til å holde lenge)
Vårløk, sukkererter og røkte mandler:
2 vårløk
1 neve sukkererter
1 neve grovhakkede røkte mandler
1 ss olje til steking

Fremgangsmåte

Kveite:
Salte og pepre kveiten godt og brun den raskt i olje på den ene siden. Tilsett smør, timian og hvitløk og øs stekesjyen over fisken. Når fisken er ferdig, ca. 45-50 grader kjernetemperatur (den gir etter når du trykker lett på den) tilsett litt sitron, og la fisken renne av på litt kjøkkenpapir.
 
Kremet skalldyrsaus:
Fres sjalottløk og hvitløk med smør i en kjele. Tilsett hvitvin, Noilly Prat og fløte og kok opp.
 

Ha oppi rensede blåskjell, og damp under lokk til alle skjellene har åpnet seg. Sil av kokekraften, sett til side 1 dl til skalldyrskum.

Plukk kjøttet av skjellene, ta til side ca. 10 blåskjell og kjør resten i blender med 2 ss av kokekraften. Spe med fløte for å få en tynn puré. Press pureen gjennom en sil og smak til med salt, pepper og sitron. Rør inn smør.

Kremet blåskjell:
Fres løk i smør, tilsett crème fraîche og ha opp i hakket blåskjell og dill. Smak til med salt og pepper.
 
Blåskjellskum:
Kok opp kraft og tilsett evt. soya lecitin. Skum med stavmikser.
 
Sukkererter, vårløk og røkte mandler:
Forvell sukkererter i kokende vann. Fres raskt i panne med vårløk og røkte mandler før servering.
 
Anretting:
Legg kremet blåskjell i midten av en dyp tallerken. Dander rundt med sukkererter, vårløk og røkte mandler. Øs skalldyrsaus rundt blåskjellene, og topp med et stykke kveite. Pynt med skalldyrskum.
 

Sendt inn av Sølve Huse, OsloOppskriften er sendt inn som et bidrag til NM for amatørkokk 2008Retten vant i finalen.

Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her