Lettrøkt svinefilet med byggrynsrisotto
Marius Eriksen, Langhus Oppskriften er vinner av NM for amatørkokk 2009

Lettrøkt svinefilet med byggrynsrisotto

Fremgangsmåte

Svinefilet:
Sett ovnen på 180 grader. Kjøttet saltes og pepres og brunes i panne/grillpanne. Røkes i abu-røker i 10 minutter.
 
Stekes deretter ferdig i ovnen på 180 grader til kjernetemperaturen er 60 grader. La hvile i 5 min før du skjærer i kjøttet.
Risotto:
Varm opp oljen i en kjele på middels varme. Ha i finhakket løk og hvitløk. Fres til løken er blank.
Ha i byggryn, skru opp varmen. Tilsett hvitvinen og kok til hvitvinen er borte, under omrøring. Tilsett kraften, og la koke under omrøring i ca 25 minutter.
 
Like før servering: rør inn smør og revet Gammel Dronning. Smak til med salt, pepper og sitron.
Primører:
Kok gulrøttene, aspargesen og romanescoen i ca 30 sekunder i godt saltet vann. Ha de over i isvann.

Smørdamp alle grønnsakene til de er møre. Krydre med salt og pepper.

Kremet eplesaus og eplesirup:
Kok inn eplejuicen med sukkeret til den tykner og ¼ er igjen. Ta ut 1/3 av den innkokte eplejuicen til sirup. Tilsett denne 1 skrelt eple i biter.
 
Sett juicen kjølig, den tykner og blir sirup.

Kok opp resten av juicen med fløten. Smak til med salt og pepper. Lag skum med en stavmikser.

Rørosrømme:
Bland ramsløken i rømmen, og pisk til rømmen blir stiv og luftig. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Fritert jordskokk:
Tynne skiver jordskokk friteres i solsikkeolje. La renne av på kjøkkenpapir og krydre med maldonsalt.
Anretning:
Byggrynsrisotto legges midt på tallerkenen. Grønnsakene danderes pent oppå risottoen.
 
Skiver av den røkte svinefileten legges oppå grønnsakene, og toppes med et "egg" av rørosrømme. De friterte jordskokkskivene settes i rømmen.
 
Rundt på tallerkenen legges en tynn stripe eplesirup med epleterninger. Innenfor sirupen legges det kremete epleskummet.

Sendt inn av Marius Eriksen, Langhus Oppskriften er vinner av NM for amatørkokk 2009

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når tomatene er så fantastiske som nå, får de hovedrollen  - med eller uten kjøtt
Dagens rett

Når tomatene er så fantastiske som nå, får de hovedrollen - med eller uten kjøtt

Om du velger vegetarvarianten, kan denne gryta faktisk serveres kald. Som en tyktflytende salat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her