Lettsaltet, røykt eller urøykt lammelår med bakte gulrøtter og potetpuré
Apéritif

Lettsaltet, røykt eller urøykt lammelår med bakte gulrøtter og potetpuré

Denne måten og tilbered lammelåret på må du prøve enten lettsaltet, røykt eller urøykt med bakte gulrøtter og potetpuré.

Fremgangsmåte

  1. Skjær benet ut fra lammelåret og legg låret i havsalt i et døgn. Ta vare på benet. Kjøper du ferdigsaltet (eller saltet og røykt) lammelår, bør du legge det i vann noen timer før koking så det ikke blir for salt.
  2. Skyll bort saltet og surr låret med hyssing eller bruk stekenett. Krydre det med pepper og brun det i en stekepanne i litt olje.
  3. Legg lammelår, bein, hvitløk, rosmarin og laurbærblad i en kjele. Hell vann over til det dekker. Kok opp, skum av og la lammelåret trekke ved middels varme til kjøttet er mørt (ca 1 time pr kilo kjøtt).
  4. Gulrøttene:
    Skrell gulrøttene og kutt dem i jevne staver. Legg stavene utover et stekebrett. Dryss over finhakket hvitløk, sitronsaft, salt, pepper, sukker og olivenolje. Bland godt. Bak i ovn ved 180 grader til gulrøttene er møre (ca 30 minutter). 
  5. Potetpuréen:
    Skrell potetene og kok dem helt møre i usaltet vann. Press dem gjennom en sikt eller bruk en moser. Ikke bruk stavmikser, da blir de seige.
  6. Kok opp melk, smelt i smøret og visp potetpureen i litt etter litt.
  7. Det peneste er å anrette kjøttet på en ganske tynn potetpuré, men det avgjør du selv. Tilsett finhakket gressløk. Smak til med salt og pepper.
  8. Skjær det romtempererte kjøttet i pene skiver.
  9. Server på en seng av potetpuré med gulrotstavene ved siden av. Og til det røykte kjøttet er en god og skarp sennep, alternativ din egen favorittsennep, obligatorisk.

Lyst til å lage noe annet med lammelår så se her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her