Smelt smøret og tilsett melken. Væsken skal være ca. 37 grader. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken.
Tilsett resten av væsken, egget, safranen (evt. gurkemeie) og sukker. Rør godt slik at sukkeret og safranen løser seg opp. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig.
Rør inn mel, salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av litt mel til utbaking.
Dekk bakebollen med plast eller et klede og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.
Form deigen til lussekatter eller andre former (se nedenfor), og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir. Etterhev under plast eller klede i ca. 15-20 minutter.
Pensle med egg og pynt med rosiner. Stek baksten lys gylden. I stekeovnen ved 225 grader i 8-10 minutter. På varmluft 200 grader i 8-10 minutter.
Tips: Bruker du gurkemeie får du den fine gulfargen, men ikke safransmaken.
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Dette er de syv slagene du skal bake til jul
Lucia-feiring med lussekatter
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig