Lussekatter
Melk.no

Lussekatter

Du kan ikke feire Lucia uten Lussekatter. De baker du først og fremst til Luciadagen 13. desember. De er så gode at du kan lage så mange at du kan spise dem i hele måneden.

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret og tilsett melken. Væsken skal være ca. 37 grader. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken.
  2. Tilsett resten av væsken, egget, safranen (evt. gurkemeie) og sukker. Rør godt slik at sukkeret og safranen løser seg opp. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig.
  3. Rør inn mel, salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av litt mel til utbaking.
  4. Dekk bakebollen med plast eller et klede og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

    Form deigen til lussekatter eller andre former (se nedenfor), og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir.

    Etterhev under plast eller klede i ca. 15-20 minutter.

    Pensle med egg og pynt med rosiner. Stek baksten lys gylden. I stekeovnen ved 225 grader i 8-10 minutter. På varmluft 200 grader i 8-10 minutter.

     Tips: Bruker du gurkemeie får du den fine gulfargen, men ikke safransmaken.

  5.   Variasjoner på lussekatter:
  6. • Lussekatter: Trill tynne pølser og form dem som en S, en lussekatt, pynt med en rosin i hver ende.
  7. • Gullvogn: Trill fem pølser og rull dem sammen til boller. Plassér dem med én i midten og fire boller pent fordelt rundt. Legg en rosin midt i hver og du har en gullvogn.
  8. • Prestens hår: Trill fem pølser og legg dem i bue med en liten bøy i hver ende - prestens hår (pasjefasong)
  9. • Kirkeport: lages ved å bøye fem deigpølser til en port. En liten flette nederst gjør porten fin.
  10. • Lilje: lager du ved å legge en deigpølse i bue med bøy nederst på begge endene.

    Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

    Dette er de syv slagene du skal bake til jul

    Lucia-feiring med lussekatter

    Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

    Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

    Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

    Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Melk.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her