NORTH TEXAS RED

Ingredienser
En ekte og het Texas chili. Jeg smakte her om dagen en chili, en Texas Chili fra Vicktor Waldenstrøms "Suverene Kjøkkenet" Det var en meget moderne chili, dekorativ og full av trendy grønnsaker, slik som baby mais, kirsebærtomater og okra. Visst var den god, så uendelig mye bedre enn disse grytene med hvite bønner, og vasne tomater som serveres her i landet, men noen skikkelig chili var det ikke. Chili fortsetter å være en grovt misforstått rett her i landet. Slik som denne velsmakende kjøttgryta jeg fikk servert lages med tre ingredienser som under ingen omstendigheter får forekomme i en ekte chili.
Tomater
Bønner
Løk



En riktig "chili con carne" inneholder stort sett det navnet sier: rødpepper og kjøtt - i den rekkefølgen. I Texas der folk tar sin chili med meget stor alvor, holdes det årlige chili konkurranser — cook offs — der det beste kokkene møtes. En mann med navn Francis X Tolbert har vunnet en rekke ganger. Han har også gitt ut chilielskerenes "bibel" "A bowl of red".
Det her er oppskriften på hans vinner "NORTH TEXAS RED", verdens beste chili. En gryte tillaget på annet vis kan fortsatt være en god gryte, men det er ingen ordentlig chili, jamførTolbert.


En stor gryte
En stor stekepanne
En liten sauskjele
En flaske tequila
Seks flasker lyst øl
fem tørkede ancho-pepper-frukter (store og mørkerøde som finnes i innvandrerbutikker)
1 tørket chipotle pepper
3 tørkede piri-piri
4 jalapeno pepper (grønne, konserverte)
Baconfett eller olje å steke i
10 fedd hvitløk
5 kilo oksekjøtt, i 1*1*1 cm terninger
En halv kopp mel
En kopp chili pulver
2 matskjeer spisskummin
2 matskjeer oregano
2 matskjeer malt koriander
En halv matskje sukker
Salt etter smak (begynn med en en stor teskje)



Bruk under ingen omstendighet kjøttdeig, tomater, bønner eller løk i chilien.

Fremgangsmåte

Sånn går du fram:

1. Ta deg en real tequila og sett på en plate med Hank Williams. Det hjelper deg til å få det rette chiliperspektivet på tilværelsen.

2. Begynn med pepperen. Rens bort frø og stilker fra de tørkede pepperfruktene. Legg dem i litt vann kok dem i 15 minutter under lokk. La det svalne.

3. Rens jalapeño-pepperen og hakk den fint. (ADVARSEL:pepperen brenner. Se opp for dampen når du koker pepperen, vask hendene nøye etterpå og tenk på hvor du plasserer hendene det nærmeste døgnet. Plukker du deg i nesa kan du like gjerne gjøre det med glødende piggtråd).

4. Ta et glass tequila til. Det trengs. Nå begynner det nemlig å bli stressende.

5. Bryn hvitløken forsiktig til den blir myk. Legg den i gryten.

6. Øk varmen og begynn å stek kjøttet. Ta litt om gangen, rør hele tiden slik at kjøttet blir brunet på alle sider. Legg det deretter i gryten sammen med hvitløken. Det her er et "osete" og kjedelig arbeid som både krever tålmodighet og tequila.

7. Bland mel og chilipulver. Hell dette over kjøttet i gryta og rør om.

8. Ta ut den kokte pepperen (spar på vannet). Mos pepperen til en pasta. Tilsett pastaen og den hakkede jalapeñoen til kjøttet.

9. Hell på peppervannet, oksebuljongen og øl til væsken står 5 cm over kjøttet i gryta. Kok opp.

10. Nå er chilien i gang. En fornøyd kokk tar et skritt tilbake, beundrer sitt skaperverk og tar en real slurk tequila som han skyller ned med resten av ølet.

11. La chilien småkoke. Smul ned koriander, spisskummin og oregano. Rør ofte.

12. Fortsett å koke til kjøttet blir mørt. Dette bør ta to til tre timer.

13. Mer tequila.

14. Det kan hende chilien blir for løs, tilsett da en blanding av mel og vann eller maisenna.

15. Gjør slutt på tequilan.


Denne blandingen holder til 10 chili entusiaster eller 20 normale mennesker. Entusiastene spiser den direkte av porsjonsskål eller "going to the proms" som betyr at man strør reven cheddar, hakket rå løk og hakket jalapeño over. Denne retten er ikke for kyllinger, den har et bitt som en pitbull terrier, men det går fortsatt an å spise den med glede.

Tilbehør: Sett frem skåler med salat, tomat, hvitt brød, nacho chips, salsa cruada (hakket tomat, hakket koriander, hakket løk, hakket fersk rødpepper) og salsa camole( moset avocado, hakket tomat, knust hvitløk, saft av sitron hakka rødpepper og sellerisaft)

Drikke: Rødvin er helt bortkastet sammen med denne peppersterke maten. Store mengder øl, tequila eller Margaritas passer bra.

Sendt inn av Jens Richardt

Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her