En ekte og het Texas chili. Jeg smakte her om dagen en chili, en Texas Chili fra Vicktor Waldenstrøms "Suverene Kjøkkenet" Det var en meget moderne chili, dekorativ og full av trendy grønnsaker, slik som baby mais, kirsebærtomater og okra. Visst var den god, så uendelig mye bedre enn disse grytene med hvite bønner, og vasne tomater som serveres her i landet, men noen skikkelig chili var det ikke. Chili fortsetter å være en grovt misforstått rett her i landet. Slik som denne velsmakende kjøttgryta jeg fikk servert lages med tre ingredienser som under ingen omstendigheter får forekomme i en ekte chili.
Tomater
Bønner
Løk
En riktig "chili con carne" inneholder stort sett det navnet sier: rødpepper og kjøtt - i den rekkefølgen. I Texas der folk tar sin chili med meget stor alvor, holdes det årlige chili konkurranser cook offs der det beste kokkene møtes. En mann med navn Francis X Tolbert har vunnet en rekke ganger. Han har også gitt ut chilielskerenes "bibel" "A bowl of red".
Det her er oppskriften på hans vinner "NORTH TEXAS RED", verdens beste chili. En gryte tillaget på annet vis kan fortsatt være en god gryte, men det er ingen ordentlig chili, jamførTolbert.
En stor gryte
En stor stekepanne
En liten sauskjele
En flaske tequila
Seks flasker lyst øl
fem tørkede ancho-pepper-frukter (store og mørkerøde som finnes i innvandrerbutikker)
1 tørket chipotle pepper
3 tørkede piri-piri
4 jalapeno pepper (grønne, konserverte)
Baconfett eller olje å steke i
10 fedd hvitløk
5 kilo oksekjøtt, i 1*1*1 cm terninger
En halv kopp mel
En kopp chili pulver
2 matskjeer spisskummin
2 matskjeer oregano
2 matskjeer malt koriander
En halv matskje sukker
Salt etter smak (begynn med en en stor teskje)
Bruk under ingen omstendighet kjøttdeig, tomater, bønner eller løk i chilien.
Fremgangsmåte
Sånn går du fram:
1. Ta deg en real tequila og sett på en plate med Hank Williams. Det hjelper deg til å få det rette chiliperspektivet på tilværelsen.
2. Begynn med pepperen. Rens bort frø og stilker fra de tørkede pepperfruktene. Legg dem i litt vann kok dem i 15 minutter under lokk. La det svalne.
3. Rens jalapeño-pepperen og hakk den fint. (ADVARSEL:pepperen brenner. Se opp for dampen når du koker pepperen, vask hendene nøye etterpå og tenk på hvor du plasserer hendene det nærmeste døgnet. Plukker du deg i nesa kan du like gjerne gjøre det med glødende piggtråd).
4. Ta et glass tequila til. Det trengs. Nå begynner det nemlig å bli stressende.
5. Bryn hvitløken forsiktig til den blir myk. Legg den i gryten.
6. Øk varmen og begynn å stek kjøttet. Ta litt om gangen, rør hele tiden slik at kjøttet blir brunet på alle sider. Legg det deretter i gryten sammen med hvitløken. Det her er et "osete" og kjedelig arbeid som både krever tålmodighet og tequila.
7. Bland mel og chilipulver. Hell dette over kjøttet i gryta og rør om.
8. Ta ut den kokte pepperen (spar på vannet). Mos pepperen til en pasta. Tilsett pastaen og den hakkede jalapeñoen til kjøttet.
9. Hell på peppervannet, oksebuljongen og øl til væsken står 5 cm over kjøttet i gryta. Kok opp.
10. Nå er chilien i gang. En fornøyd kokk tar et skritt tilbake, beundrer sitt skaperverk og tar en real slurk tequila som han skyller ned med resten av ølet.
11. La chilien småkoke. Smul ned koriander, spisskummin og oregano. Rør ofte.
12. Fortsett å koke til kjøttet blir mørt. Dette bør ta to til tre timer.
13. Mer tequila.
14. Det kan hende chilien blir for løs, tilsett da en blanding av mel og vann eller maisenna.
15. Gjør slutt på tequilan.
Denne blandingen holder til 10 chili entusiaster eller 20 normale mennesker. Entusiastene spiser den direkte av porsjonsskål eller "going to the proms" som betyr at man strør reven cheddar, hakket rå løk og hakket jalapeño over. Denne retten er ikke for kyllinger, den har et bitt som en pitbull terrier, men det går fortsatt an å spise den med glede.
Tilbehør: Sett frem skåler med salat, tomat, hvitt brød, nacho chips, salsa cruada (hakket tomat, hakket koriander, hakket løk, hakket fersk rødpepper) og salsa camole( moset avocado, hakket tomat, knust hvitløk, saft av sitron hakka rødpepper og sellerisaft)
Drikke: Rødvin er helt bortkastet sammen med denne peppersterke maten. Store mengder øl, tequila eller Margaritas passer bra.
Biff av indrefilet smker fortreffelig året rundt, men når den før følge av Parma-skink rotgrønnsaker og en smaksintens urteolje, blir det virkelig fest.
Travle dager betyr veldig ofte lettvinte og raske måltider. Derfor skal du lage et måltid som passer inn. Nemlig superraskt å lage og samtidig tilsvarende godt og mektig.