Nyfisket gjørs og bålkaffe
Foto: Mats Widén

Nyfisket gjørs og bålkaffe

Fremgangsmåte

Tenn bål på egnet bålplass.

Få tak i gjørs. Den er en ferskvannsfisk som lever stort sett sørøst i Norge. Sørover i Europa er den å regne som delikatesse, og den serveres på restauranter under det engelske navnet "Zander" eller kallenavnet "Pikeperch". Gjørs har hvitt og fast kjøtt, få bein og er etter min mening en av våre beste matfisker. I tillegg er den suverent morsom som sportsfisk og har kjempekule huggtenner!

Skal du fiske gjørs, så gjelder det å være ute når det er mørkt. Et tilleggstips er at du gjerne bør bunnmeite, det vil si at du setter agn på en krok som ligger på bunnen ved hjelp av et søkke. Du kan bruke småfisk som agn. Gjørsen på mitt bilde ble fisket og renset på natten for å så å få æren av å være frokost morgenen etter.

Sløy og rens gjørsen og ha salt, pepper og smør i buken. Salte og pepre også skinnet og legg en smørklatt sammen med fisken i aluminiumsfolie. Nå burde kanskje bålet ha blitt så gammelt at det har fine glør i bunnen. Dit skal fisken i alt fra noen minutter til en halvtime, avhengig av størrelsen selvsagt. Det er ingen krise om den blir liggende noen minutter for lenge mens du venter på at kaffevannet koker.

De lærde strides om hvordan kokekaffe skal lages. Jeg koker vannet i min gode venn bålkjelen, trekker den til side, har oppi en passe slump med kaffe og venter tålmodig til kaffen har sunket til bunns. Noen ganger gir jeg den litt hjelp ved å løfte den opp og sette den raskt ned.

Gjørs og kaffe er ferdig omtrent samtidig hvis du er heldig.

Nyt maten og utsikten - du sitter vel fortsatt ved bålet?

Tips:
Gjørs er vanskelig å få kjøpt, og det gjør den faktisk ekstra attraktiv. Den krever en fisketur og en naturopplevelse. Jeg jobber med å ta med barn og unge ut i naturen og på fisketur, og gjørsen på bildet mitt var frokost for en fin gjeng med 13-åringer på sin første overnattingstur.

Sendt inn av Anniken Bøckmann

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her