Nyfisket gjørs og bålkaffe
Foto: Mats Widén

Nyfisket gjørs og bålkaffe

Fremgangsmåte

Tenn bål på egnet bålplass.

Få tak i gjørs. Den er en ferskvannsfisk som lever stort sett sørøst i Norge. Sørover i Europa er den å regne som delikatesse, og den serveres på restauranter under det engelske navnet "Zander" eller kallenavnet "Pikeperch". Gjørs har hvitt og fast kjøtt, få bein og er etter min mening en av våre beste matfisker. I tillegg er den suverent morsom som sportsfisk og har kjempekule huggtenner!

Skal du fiske gjørs, så gjelder det å være ute når det er mørkt. Et tilleggstips er at du gjerne bør bunnmeite, det vil si at du setter agn på en krok som ligger på bunnen ved hjelp av et søkke. Du kan bruke småfisk som agn. Gjørsen på mitt bilde ble fisket og renset på natten for å så å få æren av å være frokost morgenen etter.

Sløy og rens gjørsen og ha salt, pepper og smør i buken. Salte og pepre også skinnet og legg en smørklatt sammen med fisken i aluminiumsfolie. Nå burde kanskje bålet ha blitt så gammelt at det har fine glør i bunnen. Dit skal fisken i alt fra noen minutter til en halvtime, avhengig av størrelsen selvsagt. Det er ingen krise om den blir liggende noen minutter for lenge mens du venter på at kaffevannet koker.

De lærde strides om hvordan kokekaffe skal lages. Jeg koker vannet i min gode venn bålkjelen, trekker den til side, har oppi en passe slump med kaffe og venter tålmodig til kaffen har sunket til bunns. Noen ganger gir jeg den litt hjelp ved å løfte den opp og sette den raskt ned.

Gjørs og kaffe er ferdig omtrent samtidig hvis du er heldig.

Nyt maten og utsikten - du sitter vel fortsatt ved bålet?

Tips:
Gjørs er vanskelig å få kjøpt, og det gjør den faktisk ekstra attraktiv. Den krever en fisketur og en naturopplevelse. Jeg jobber med å ta med barn og unge ut i naturen og på fisketur, og gjørsen på bildet mitt var frokost for en fin gjeng med 13-åringer på sin første overnattingstur.

Sendt inn av Anniken Bøckmann

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her