Reinsdyr surstek med sennepskremet rosenkål
Foto: Matprat/Mari Svenningsen

Reinsdyr surstek med sennepskremet rosenkål

Surstek med reinsdyr er en tradisjonsrik rett. Den tar litt tid å forberede, faktisk en hel uke, så du har ingen tid å miste.

Fremgangsmåte

  1. Steken:
    Legg kjøttet i en dobbel plastpose og hell surmelk over. La det ligge i kjøleskapet i ca. en uke. Snu kjøttet hver dag.
  2. Skyll og tørk steken. Brun den i en jerngryte sammen med løk skåret i båter.
  3. Strø på salt, hell over melk, legg i pepper og laurbærblad, og la den trekke over svak varme til steketermometeret viser 65 grader.
  4. Ta kjøttet opp av sjyen og hold det varmt mens du lager sausen.

Sausen:

  1. Bruk sjyen fra steken. Rør melet ut i rømme og visp jevningen inn i sjyen.
  2. La sausen småkoke ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
  1. Sennepskremet rosenkål:
    Rens rosenkål og kok den i lettsaltet vann til den har litt tyggemotstand ("al dente"), ca. 4 minutter. Mens rosenkålen koker, steker du løken i panne med smør.
  2. Hell på fløte når løken er blank og myk. La dette koke i ca 10 minutter.
  3. Smak til med sennep, salt og pepper. Vend til slutt inn rosenkålen.

Server reinsdyrsteken i skiver med sennepskremet rosenkål, sausen, kokte poteter og rørte tyttebær.

Tips: 
Denne retten trenger noen dagers planlegging siden kjøttet skal ligge i surmelk i hele syv dager. Resultatet blir en smakfull middag som kan gi gjestene dine et søndagssalig blikk. Gammel, ekte og rotnorsk oppskrift.

Lekre oppskrifter på reinsdyr finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her