Rosastekt rypebryst

Fremgangsmåte

Flå rypene, skjær ut brystene og lårene, legg til side. Skrell rotgrønnsakene og legg i vann for å holde de friske. Klipp opp skroget, her skal det lages kraft.

Brun skroget i usaltet smør, ha i en kasserolle. Tilsett skrell fra gulrøttene og selleriroten, ½ gul løk, 3 hele hvite pepperkorn og 2 ts timian (eller en liten neve fersk timian). Tilsett ca.1 l kaldt vann, kok opp og skum av det som legger seg på overflaten. La småkoke i ca. 2 timer og sil så kraften.

Brun brystene i usaltet smør, ha i lårene etterpå. Brystene skal stekes i ca. 7-8 min ved 200 grader. La hvile like lenge.

Lag saus:
Smelt sukkeret til det begynner å bli karamell, tilsett så eddiken. Reduser dette inn til du har ca en ss igjen før du tilsetter den varme kraften, 3/4 av Vikingmelken og blåbærsaften. Reduser sausen over middels varme i ca. 15 min.

a av de fire største potetene til presentasjonen. Kok resten av potetene uten salt til de fremdeles er faste å ta på - mandelpoteter trenger svært kort tid og kan egentlig bare trekke seg ferdige. Damp potetene godt slik at mest mulig fuktighet kommer ut, det gir best mandelpotetstappe. Mos mandelpotetene med skall sammen med 2 ss usaltet smør, resten av Vikingmelken og godt med finhakket frisk timian. Smak til med salt og kvernet hvit pepper.

Skjær de fire store mandelpotetene i skiver, stek de i 1 ss usaltet smør, krydre med salt/ pepper. Legg lagvis potetskive og mandelpotetstappe i en ildfast form eller på et stekebrett, avslutt med stappe. Stekes ved 200 grader i 5 min.

Stek sopp i skiver og grønnsaker i strimler hver for seg i usaltet smør, krydre med salt/ pepper.

Monter sausen ved å røre inn klatter med temperert usaltet smør - smak til med salt/pepper og tilsett til slutt skogsbærene.

Anrett en sopp- og grønnsaksseng midt på tallerkenen. Dandér brystene og lårene fint oppå. Ha sausen rundt. Pynt med frisk timian.

Server etagepotetene ved siden av eller dandér en på hver tallerken.

Ha en fin høstkveld med levende lys, fyr på peisen, og en moden rødvin fra Côte-Rôtie.

Flere lekre retter med rype

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Kurt-Inge Davidsen

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her