Santa Kristina spekeskinke med fiken- og hasselnøttkompott
Foto: Nortura

Santa Kristina spekeskinke med fiken- og hasselnøttkompott

Det er lite som har fått så mye juling av matglade nordmenn som norsk spekeskinke. Med den Santa Kristina-skinken burde dette være et tilbakelagt kapittel.

Fremgangsmåte

Skrell fikenene og kutt to av dem i fine terninger.
 
Fiken- og hasselnøttkompott:
Del de to siste fikenene i fire.
 
Smelt 1 ts sukker og stek ved middels temperatur til sukkeret har fått en lys gyllen farge. Ha i de store fikenbitene. Rør til de begynner å slippe væske.
 
Ha så i ripsgeleen. Kok dette inn til det tykner. Ha i grovhakkede hasselnøtter og smak eventuelt til med litt mer ripsgelé.
 
Riv salaten i biter og vask den godt. Vend salaten og spirene i litt olje med salt og pepper.
 
Legg salaten opp på tallerkener sammen med skinken, løkringer, fiken i terninger og fiken- og hasselnøttkompott. Pynt gjerne med litt urter.
 
 

Sendt inn av Miriam Østvik Jenssen

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne komboen: Indiskkrydret sei med grønne linser og mynteyoghurt
Dagens rett

Prøv denne komboen: Indiskkrydret sei med grønne linser og mynteyoghurt

Sei kan brukes til så mye mer enn bare som seibiff med løk. Den smakfulle fisken får en krydret avslutning i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her