Smalahove med kålrotstappe
Foto: Kim Holthe

Smalahove med kålrotstappe

Smalahove er faktisk ikke skumlere enn røykt og saltet lammekjøtt. Med kålrotstappe kan vi garantere at dette vil du like. Her er oppskriften.

Fremgangsmåte

  1. Hodehalvdelene legges i vann et døgn før bruk. Alternativt, hvis du ønsker å beholde mer salt, kokes de opp i mye vann, og vannet helles av.
  2. Hvis hodene er godt utvannet, blir de best når de dampes over rist (pass godt på slik at kjelen ikke koker tørr). Men de kan også kokes i vann som dekker. De bør trekke eller dampes i minst to timer, gjerne 2½. Når kjøttet løsner eller nærmest faller fra kjevebeinet, er det godt kokt.
  3. Server med kålrotstappe, gode kokte poteter og sjy (fettet som skummes av kokevannet eller blir liggende).Vossakorven dampes med de siste 10-15 minuttene.
  4. Kålrotstappe:
  5. Skrell og skjær kålrot, gulrot og poteter i mindre biter. Kok alt sammen i vann til det er mørt. Hell fra kokevannet.
  6. Mos grønnsakene med en potetmoser, tilsett smør og spe med melk til passe tykk mos. Smak eventuelt til med litt salt og nykvernet pepper. Like før servering drysses finhakket bladpersille over.

  7. Slik spiser du smalahove:
  8. Først og fremst er det stort sett bare å løfte vekk skinnet som sitter veldig løst etter kokingen og deretter meske seg med det delikate kjøttet.
  9. I partiet rundt øret og øyet er det mye fett, og mange liker derfor å starte her mens fettet er noenlunde flytende. Øyet er regnet som den største delikatessen på hele hodet.
  10. Ellers er området rundt kjeven, selve kinnet, mest kjøttfullt og minst fett. Tungen er selvsagt rent kjøtt og veldig god.
  11. Serverer litt ekstra kjøtt i form av vossakorv ved siden av, og den beste vossakorven lager du selv.

Lag verdens beste vossakorv med denne oppskriften

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 
Drikkeforslag

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 
Drikkeforslag

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør Drikkeforslag  

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter Drikkeforslag

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Bli med til svenskekystens stolthet Signum, til Georgia, Moldova og Cognac og finn ut hvorfor Mont d'Or er osten som smelter Norge - blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En slik vri på laksemiddagen får tennene til å løpe i vann
Dagens rett

En slik vri på laksemiddagen får tennene til å løpe i vann

Laks med pepperrotkrem og agurksalat er perfekt som forrett eller hovedrett - både helg og hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her