Taramosalata som i Hellas
Foto: izikMd

Taramosalata som i Hellas

Tarama kommer ofte fra Messolonghi vest i Hellas. Det blir brukt rogn fra mange forskjellige fiskeslag. Du kan bruke røkt torskerogn eller kaviar fra tube.

Fremgangsmåte

  1. Drypp hvitvin eller vann over loffskivene, og la dem trekke i 15 minutter.
  2. Mos loffen til grøt med baksiden av en sleiv eller bruk hurtighakker på en kjøkkenmaskin.
  3. Tilsett røkt rogn eller i tube kaviar, 2 ss sitronsaft, løk og en knivspiss pepper. Bland godt og tilsett oljen litt etter litt, mens du rører kraftig eller lar maskinen gå på sakte fart.
  4. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
  5. Har taramosalataen for sterk smak, kan den tilsettes mer olje og brød. Er den for stiv, kan den spes ut med litt vann.
  6. Legg taramosalataen i en bolle og la den stå en time eller to. Pynt med oliven og agurkskiver.

Taramosalata er en rett som har blitt laget rundt Middelhavet siden man fant ut at rogn kunne røkes. Dette var en veldig grei rett i tiden før kjøleskapet. Grunnlaget for retten er tarama, røkt og tørket rogn fra stor fisk som for eksempel grå mulle.

Tarama kommer ofte fra Messolonghi vest i Hellas. Det blir brukt rogn fra mange forskjellige fiskeslag - vi velger helst røkt torskerogn (eller kaviar fra tube), det passer godt til denne retten.

I Hellas serveres taramosalata ofte om vinteren, og da særlig under fasten som de fleste grekere følger.

Server taramosalata som forrett med oliven med oliven og ferskt brød, eller som lunsj eller kveldsrett med rå grønnsaker, for eksempel gulrotstaver, blomkålbuketter, stilker av stangselleri, reddiker, agurkskiver eller flatbrød, knekkebrød eller bare grovt brød. Oliven, helst svarte er fast følge til taramosalata.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag fiskebollene selv og gi dem et ekstra kick
Dagens rett

Lag fiskebollene selv og gi dem et ekstra kick

Hjemmelagde fiskeboller gir deg ekstra mye «kred». Det er faktisk veldig enkelt. Bare prøv denne litt hotte oppskriften med bønnesalat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her