Godbiter i pollisten
11 år gammel nebbiolo til knallpris i en butikk nær deg

11 år gammel nebbiolo til knallpris i en butikk nær deg

Det er nemlig hva du får med Ioppa Ghemme 2007, men fra samme vinkjeller finnes også mye annet vellagret samt yngre vin med lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
19 Desember 2018 - 14:45

Ioppa Ghemme 2007 er en nydelig vin med fine lett utviklete toner, god og leskende karakter og fin tørrhet fra tanninene. En super vin til lam, kalv, elg samt retter med sopp og pasta. 11 år gammel men fortsatt i storform og holder i mange år til. Og den finnes sågar i 60 polutsalg.

Fra vinmarken

Et stepp opp i egenart og konsentrasjon befinner denne seg: herlige Ioppa Ghemme Santa Fe 2005 som ikke uventet har en moden karakter, med mørkere kirsebærtoner og fint urtepreg. Det siste kommer fra blandingen av nebbiolo og vespolina som er et særtrekk ved DOCG-en Ghemme (og naboen Gattinara), og i motsetning til naboene i sør Barolo og Barbaresco som bare tillater nebbiolo.  

Et perfekt 13 år gammelt eksemplar fra dette kjøligere området (på grunn av nærheten til Alpene), spesielt siden 2005 hadde sine utfordringer.

Denne vinen får sine druer fra én enkelt vinmark, hvilket også bidrar til redusert volum. Den finnes også i 2008-utgave. Denne siste er preget av den noe kjøligere årgangen som gir en litt tørrere, mer tanninpreget og noe mer urtepreget karakter. En mer klassisk Ghemme og like fullt en vin med godt potensial utover disse første ti årene.  

Ghemme fikk først DOCG-status i 1997.

Ioppa Vespolina 2007 er også et veldig interessant vinkjøp i den vellagrete, men fortsatt holdbare stilen. Druen vespolina alene er litt mer for de spesielt interesserte, som trenger en pause fra nebbiolo eller barbera, siden den både har tanniner og er enda urtepreget enn en Ghemme. Den er en nær slektning av nebbiolo, men modner tidligere og oppnår gode sukkernivåer, derav navnet som forteller at dette er noe vepsene tiltrekkes av. Dette er en utrydningstruet drue og Ioppa er en av får produsenter som lager en ren vespolina. 

2007 har gitt god sødme i retning plommer-svisker og snev av sjokolade, og dempet syre, som gir vinen god bløthet. En kul vin til vinterlig vilt. På minussiden: antall flasker i Norge er begrenset.

Hvis du heller vil ha fersk bærfrukt, kan du går for deres rimeligere viner som Ioppa Coda Rossa Vespolina 2016 som finnes i 60 polutsalg eller Ioppa Nebbiolo 2015 som er i salg på 15 pol.

Monte Rosa er et mektig syn fra Ghemme.

Ioppa er med sine totalt 27 hektar en betydelig aktør i bittelille Ghemme (kun 85 hektar), men har også vinmarker utenfor DOCG-et. Da betegnes vinene med Colline Novaresi DOC, og ikke minst er sju av hektarene med hasselnøtter. Totalt lager de 180.000 flasker årlig og alt av vinmarker dyrkes økologisk samtidig som vinene gjæres uten tilsetning av gjær i ståltank og modningen for viner beregnet på lagring, finner sted i primært større fat på 2-3000 liter.

 

Bak fv: Andrea, Marco og Luca. Foran fv. Giorgio og GianPiero. Foto: 

Nå er det sjuende generasjon, brødrene Andrea og Luca og fetteren Marco som er i ferd med å ta over familiebedriften.

Se alle de andre vinene fra Ioppa som finnes i Norge

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv
Dagens rett
Empanadas

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv

Det er mye enklere enn du kanskje har tenkt, også å lage deigen. Om du har dårlig tid, kan du selvsagt bruke ferdig deig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen
Godbiter i pollisten

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen

Den er intet mindre enn det aller beste vinkjøpet i basis på tvers av alle farger og vinstiler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie
+
Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie

Conero er ikke det mest kjente vinområdet i Italia, men det betyr lite når vinen skiller seg ut som i dette tilfellet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like

Mange sparker i gang oktober med å kjøpe denne smeltedigelen av en ost. Det finnes ikke en hipp og trendy vinbar i Oslo som ikke har denne på menyen i sesong. Og hvorfor skulle de la være? Det er en helt magisk ost når den kommer fra ovnen

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv
Dagens rett
Empanadas

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv

Det er mye enklere enn du kanskje har tenkt, også å lage deigen. Om du har dårlig tid, kan du selvsagt bruke ferdig deig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen
Godbiter i pollisten

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen

Den er intet mindre enn det aller beste vinkjøpet i basis på tvers av alle farger og vinstiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking Oslo 01.november

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt

Møt legendariske Casa Ferreirinha og få nye favoritter fra Portugals vinregion nummer én. Som abonnent sparer du 245 kroner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne retten kan alle klare
Dagens rett
Pølseform med purre

Denne retten kan alle klare

Selv en så enkel rett som dette, kan vekke matglede hos alle familiens medlemmer. Og hvem som helst kan lage den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie
+
Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie

Conero er ikke det mest kjente vinområdet i Italia, men det betyr lite når vinen skiller seg ut som i dette tilfellet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her