Godbiter i pollisten
11 år gammel nebbiolo til knallpris i en butikk nær deg

11 år gammel nebbiolo til knallpris i en butikk nær deg

Det er nemlig hva du får med Ioppa Ghemme 2007, men fra samme vinkjeller finnes også mye annet vellagret samt yngre vin med lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
19 Desember 2018 - 14:45

Ioppa Ghemme 2007 er en nydelig vin med fine lett utviklete toner, god og leskende karakter og fin tørrhet fra tanninene. En super vin til lam, kalv, elg samt retter med sopp og pasta. 11 år gammel men fortsatt i storform og holder i mange år til. Og den finnes sågar i 60 polutsalg.

Fra vinmarken

Et stepp opp i egenart og konsentrasjon befinner denne seg: herlige Ioppa Ghemme Santa Fe 2005 som ikke uventet har en moden karakter, med mørkere kirsebærtoner og fint urtepreg. Det siste kommer fra blandingen av nebbiolo og vespolina som er et særtrekk ved DOCG-en Ghemme (og naboen Gattinara), og i motsetning til naboene i sør Barolo og Barbaresco som bare tillater nebbiolo.  

Et perfekt 13 år gammelt eksemplar fra dette kjøligere området (på grunn av nærheten til Alpene), spesielt siden 2005 hadde sine utfordringer.

Denne vinen får sine druer fra én enkelt vinmark, hvilket også bidrar til redusert volum. Den finnes også i 2008-utgave. Denne siste er preget av den noe kjøligere årgangen som gir en litt tørrere, mer tanninpreget og noe mer urtepreget karakter. En mer klassisk Ghemme og like fullt en vin med godt potensial utover disse første ti årene.  

Ghemme fikk først DOCG-status i 1997.

Ioppa Vespolina 2007 er også et veldig interessant vinkjøp i den vellagrete, men fortsatt holdbare stilen. Druen vespolina alene er litt mer for de spesielt interesserte, som trenger en pause fra nebbiolo eller barbera, siden den både har tanniner og er enda urtepreget enn en Ghemme. Den er en nær slektning av nebbiolo, men modner tidligere og oppnår gode sukkernivåer, derav navnet som forteller at dette er noe vepsene tiltrekkes av. Dette er en utrydningstruet drue og Ioppa er en av får produsenter som lager en ren vespolina. 

2007 har gitt god sødme i retning plommer-svisker og snev av sjokolade, og dempet syre, som gir vinen god bløthet. En kul vin til vinterlig vilt. På minussiden: antall flasker i Norge er begrenset.

Hvis du heller vil ha fersk bærfrukt, kan du går for deres rimeligere viner som Ioppa Coda Rossa Vespolina 2016 som finnes i 60 polutsalg eller Ioppa Nebbiolo 2015 som er i salg på 15 pol.

Monte Rosa er et mektig syn fra Ghemme.

Ioppa er med sine totalt 27 hektar en betydelig aktør i bittelille Ghemme (kun 85 hektar), men har også vinmarker utenfor DOCG-et. Da betegnes vinene med Colline Novaresi DOC, og ikke minst er sju av hektarene med hasselnøtter. Totalt lager de 180.000 flasker årlig og alt av vinmarker dyrkes økologisk samtidig som vinene gjæres uten tilsetning av gjær i ståltank og modningen for viner beregnet på lagring, finner sted i primært større fat på 2-3000 liter.

 

Bak fv: Andrea, Marco og Luca. Foran fv. Giorgio og GianPiero. Foto: 

Nå er det sjuende generasjon, brødrene Andrea og Luca og fetteren Marco som er i ferd med å ta over familiebedriften.

Se alle de andre vinene fra Ioppa som finnes i Norge

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her