Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Drikke
58 år gammel vinskatt

58 år gammel vinskatt

Det er sjelden å finne så gammel vin på polet. Denne søtvinen bør absolutt prøves.
Aase E. Jacobsen
04 April 2013 - 06:58

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ved et par anledninger har man hatt muligheten til å kjøpe noen imponerende førkrigsversjoner av viner fra Rivesaltes. Men da kun på spesialpolene.

Les mer om disse gamle vinene

Dette er ytterst sjelden kost, men nå finnes det en 58 år gammel utgave, Mounie Nectar du Prieuré Rivesaltes 1955 (4356), som bestillingsvare. Og dermed lettere tilgjengelig for alle.

Ambré vs tuilé

Det som kjennetegner disse vinene er at de har lang tid i fat bak seg, vår vin ble flasketappet i 2008. Vinen utsettes dermed for en veldig langtrukket oksidasjonsprosess som akselerer i den varme årstiden. Fatene oppbevares sjelden i ventilerte rom, og i Roussillon er temperaturene virkelig høye i sommermånedene!

Denne Rivesaltes-vinen er av typen ambré. Men Mounié lager også en såkalt tuilé (men som ikke er til salgs i Norge). Den store forskjellen på de to typene rivesaltes er druene. Ambré er laget av hvitvinsdruer (primært grenache blanc og maccabeu) og tuilé av minst 75 prosent av rødvinsdruen grenache noir.

Trenger lang tid

Minimum fatlagring for begge er to år. Det er lett å forstå at en slik vin etter to år ikke er spesielt kompleks eller interessant. Såkalt vin doux naturel som dette er, lages ved å stoppe gjæringen når en vin har passe mengde restsukker, som regel rundt 80-90 gram/liter. Nøytral sprit tilsettes, og vinen overføres til fat. Det tar lang tid å smelte disse to komponentene sammen, og ikke minst å utvikle sekundær- og tertiæraromaer som er det som gir gammel hetvin karakter. Over tid oppstår nemlig de såkalte ranciotonene som kjennetegner vellagret hetvin og brennevin.

Les mer om ranciotonene

Rivesaltes er den største appellasjonen i Frankrike for vin doux naturel med totalt 5588 hektar fordelt på 95 kommuner. Naboappellasjonen Banyuls rangerer høyere hva renommé angår, men stilmessig er banyuls og rivesaltes ikke så ulike. Spesielt vinene som har hatt lang fatlagring nærmer seg hverandre hva karakter angår. Rivesaltes-appellasjonen omfatter imidlertid også viner av muscat-druen. Disse er stilmessig veldig annerledes siden de ikke utsettes for oksidering i noen særlig grad.

Prøv denne muscat de rivesaltesen

Produsenten av vår vin, Domaine Mounié, er som de fleste i sitt område liten og tradisjonsrik. Fem generasjoner med vinbønder står bak vingården som ble etablert i 1925 og som i dag drives av Hélène og Claude Rigaill.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her