Drikke

Oppskrifter på iste og iskaffe

9 avkjølende oppskrifter med kaffe og te

9 avkjølende oppskrifter med kaffe og te

Både kaffe og te smaker fortreffelig som kald drikk. Her er ni oppskrifter på leskende sommerdrikker. Og mange gode tips.
30 Mai 2020 - 16:10

Har du kaffe eller te i huset står du aldri i beit, ei heller når du har lyst på en avkjølende drikk. Den hjemmelagete iskaffen eller isteen er dessuten hundre ganger bedre enn den du kjøper.

Prøv en av oppskriftene på undersidene.

Men for at drikken skal bli perfekt kan det være lurt å følge noen av rådene som fra kaffe- og televerandøren Solberg & Hansen.

Tips før du setter i gang

• Om du ikke har espressomaskin hjemme, kan du brygge på en Mypressi Twist, i en moccakanne eller lage et kraftig brygg i en AeroPress.

• Afrikansk kaffe er godt egnet til kalde drikker fordi den gjerne er litt fruktigere, saftigere og friskere enn kaffe fra andre steder, og fordi den er nyankommet og ferskest om sommeren.

• Iskaffe og iste kan være utrolig enkelt. Du kan røre litt sukker inn i et varmt brygg, kjøle det raskt ned og servere med isbiter i glass.

• Bruk så kald is som mulig. Halvsmeltet is smelter raskere i drikken og vanner den ut.

• Vær raus med isbitene. Jo mer is i glasset, desto kaldere blir drikken. Da smelter isen saktere og drikken blir mindre utvannet.

• Prøv å lage isbiter av kaffe og te!

• Ønsker du å kjøle ned varme brygg av kaffe eller te, kjøl ned så raskt som mulig. Det forhindrer utvikling av bitterhet.

• Bruk ferske ingredienser for naturlig smak. Tilsett mer av det kaffen/teen smaker, eller noe som gir en spennende kontrast. Smak deg frem.

• Bruk egne siruper. De er lette å lage. Bruk lik mengde hvitt sukker og kokende vann for å lage sukkerlake, og tilsett evt. krydder/urter/bær etc. etter ønske. Smelt sammen, avkjøl, sil over på flaske. Oppbevar kjølig i inntil en uke. Du kan også kjøpe ferdiglaget Da Vinci sirup i mange ulike smaker.

• Test nye kaffesorter. Velg gjerne en single origin espresso og prøv ulike land for smaksmessig variasjon. Smak den først som en shakerato og tenk på hvilke ingredienser og drikker den vil passe til.

 Andre sommerlige tips med te:

Pu Erh er en tradisjonsrik kinesisk te med mild jordaktig smak med hint av kakao, nøttestøv, og mynte. Pu erh grønn te lagres i lett fuktig klima, ofte over mange år. Server til skiver av moden plomme eller til en lunsjrett.

Fruity Garden er en søt og syrlig infusjon av tørket frukt og aroma. Hibiscusen gir den sterke fargen og syrlige smaken. Rist teen med is i shaker for et rosa skum på toppen. Prøv også Bestemors have eller andre fruktteer som inneholder hibiscus (som gir en sursøt smak og knall farge).

Tie Kuan Yin er en kompleks og aromatisk lagret oolongte fra Taiwan. Denne teen er tett rullet og har et tydelig ristet preg. Fremhev de subtile nyansene ved å bruke vinglass e.l. Teer som denne har mange delikate detaljer i smaken og passer best uten tilsetninger. Andre spesielle og komplekse oolonger; Oriental Beauty og Subtropical Forest.

Foto: Marith Brithsdatter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her