Ægir brygger årets øl

Ægir brygger årets øl

Ægirs India Pale Ale er Årets øl 2012, mens Haandbryggeriet i Drammen tar prisen for årets innovasjon med sitt surøl Sur Megge.

Om vinnerølet fra Ægir skriver juryen: «Årets øl har aroma fra furunål og tropisk frukt og er et komplekst øl med fin humle- og maltaroma. Ølet er godt balansert, har god sødme og fremstår markert bitter med lang ettersmak. Det representer solid håndverk og er et særdeles typeriktig øl innenfor sin klasse.»

Les Apéritifs omtale av vinnnerølet

Ægir Bryggeri er en av suksesshistoriene på det norske ølmarkedet. Bryggeriet startet som et pubbryggeri i Flåm i 2007 av ekteparet Evan Lewis og Aud Melås. Begge forlot godt betalte jobber i Silicon Valley til fordel for ølbrygging og drift av serveringssted i Auds hjemtrakter. Fem år etter starten åpnet de et nytt tipp-topp moderne produksjonsanlegg godt rustet for framtidig vekst. Mens Aud er administratoren, er Evan bryggemesteren, og en kompromissløs sådan. - Eg har brukt 11 år på å utvikla Ægir IPA, sier han på sitt helt spesielle sognamål.

Les mer om Ægir

India Pale Ale er i dag den mest populære øltypen blant verdens mikrobryggerier og Ægirs IPA selges nå av Vinmonopolet over hele Norge.
Haandbryggeriets Sur Megge konkurrerte med ti andre øl om innovasjonsprisen. «Ølet er godt både i og til mat og har mange bruksområder spesielt på dessertsiden til bær, frukt og kaker, men passer også godt til fisk, braisert kjøtt og får-i-kål. Ølet kan også fint nytes alene», skriver juryen.

Les Apéritifs omtale av Årets innovasjon

Les om surøl

Surøl er en gammel belgisk øltype som nå har blitt den nye store trenden blant mikrobryggerier i Europa og USA. Sur Megge er et av de første av denne typen i Norge. Ølet har aroma fra gjær, aprikos og eik og dufter syrlig og fyldig og er lagret på eikefat i 18 måneder. Rune Eriksen (bildet) fra Haandbryggeriet tok imot Innovasjons-prisen.

Les mer om Haandbryggeriet

90 øl fra 21 bryggerier i 15 fylker deltok i konkurransen, som inngår i Det Norske Måltid. Vinnerølene er stemt fram av en 35 personer sterk fagjury og leserne av nettstedet aperitif.no.

Les mer om konkurransen

Finalistene i konkurransen om Årets Øl vant alle hver sin klasse:

Lys lager: Grans Premium Pils fra Grans Bryggeri i Sandefjord
Bayer/bokkøl: Aass Bayer fra Aass Bryggeri i Drammen
Ale: Ægir India Pale Ale fra Ægir Bryggeri i Flåm
Hveteøl/blonde: Kinn Jubileum fra Kinn Bryggeri i Florø
Porter/stout: Imperial Rye Porter fra Nøgne Ø i Grimstad

Se hvilke øl som var med i finalen i hver kategori

Foto: Thor Brødreskift (Ægir) og ukjent (Haandbryggeriet).

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen