Agurktid

Nå er det mye flott norsk agurk på markedet. Som oftest benyttes den i salater, men her står agurken på egne ben. Prøv en oppskrift eller to, og spis i vei, for den er meget anvendelig, denne herligheten!

Agurken trives ikke i kjøleskap; den får faktisk frostskader allerede ved 4 grader. Har man ikke svalsone i kjøleskapet, er det bedre å oppbevare agurken på kjøkkenbenken. Har agurken det for kaldt, mister den smaksstoffer og blir fortere bløt. Ideell lagringstemperatur er ca. 12 grader.

Agurkforbruket er i stadig vekst her i landet. Forbruket i Norge nærmer seg 4 kg pr person i året. Den første agurkplanten slo rot i Norge på midten av 1600-tallet, og da hadde den vært en populær kulturvekst i India i nesten 3000 år!

Syltet agurk er også meget anvendelig som tilbehør til de fleste kjøtt og fiskeretter. Her er en spennende variant med ingefær, appelsin og estragon. Den kan godt serveres med det samme, men den blir bedre etter 1-2 ukers lagring.

Syltet slangeagurk med ingefær og estragon

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

2 dl
1.5 dl
Kok en lake av dette. Pass på å røre sukkeret godt ut.
2 ss

Fremgangsmåte

Strø salt over agurkene. Skyll av saltet etter ca. 15 minutter. Tørk med et kjøkkenhåndkle. Legg agurken på glass sammen med stilker av estragon. Hell på laken. Dekk til med tett lokk. Oppbevares kjølig. Serveres som tilbehør og setter en spiss på de fleste retter. Prøv selv!

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gratinerte agurker

Fremgangsmåte

Fres løk, sjampinjong og kjøttdeig, tilsett resten og la det surre til det blir en tykk saus. Del agurkene i to. Ta ut kjernene som hakkes og tilsettes kjøttsausen. Fyll agurkene. Strø ost over og gratiner i ovnen på 200 grader C i ca. 15 minutter.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Enkel Tzatziki

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

2 stk
3 dl
yoghurt ,naturell

Fremgangsmåte

La yoghurten renne av gjennom et kaffefilter i 15 minutter. Riv agurkene på et rivjern. Mos hvitløken med litt salt i en morter og tilsett  yoghurten. Bland agurk, yoghurt, salt og pepper.

Tips:
Tzatziki er selvskrevent tilbeøhr til grill, til greske retter eller som dipp til staver av gulrot, kålrot og stilkselleri.

Tips2:
Hvis du bruker vanlig yoghurt naturell, tilsett 2 ss god olivenolje. 

Her er flere retter med tzatziki

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kilde: Opplysningskontoret for frukt  og grønnsaker
Foto: Astrid Hals

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen