Årets beste eplemoster

Årets beste eplemoster

De aller beste eplemostene kommer fra Rogaland, Telemark og Østfold.
Aase E. Jacobsen
12 Desember 2013 - 14:25

Aller best av samtlige 67 eplemoster i kåringen er Grønvik Gårds økologiske eplemost av eplesorten Karin Schneider. Juryen beskriver den som en veldig harmonisk og tiltalende eplemost med en imponerende farge, delikat, frisk og ren eplesmak, behagelig ettersmak og et lett bitterpreg. En veldig god og anvendelig eplemost til mat.

Nest best er Eventyrmost av sorten Summerred fra Nordre Lindheim. På tredje plass kom Nyhuus Gard med sin Gravenstein-most.

Utnytter eplene ingen plukker

Denne gangen fikk altså Telemarksmosten konkurranse fra Rogaland i klassen eplemost av én sort.

Disse vant i fjor

I klassen eplemost av flere sorter, hvor 20 produkter ble vurdert, topper Eventyrmost av sortene Discovery/Katja fra Nordre Lindheim. Den vurderes som syrefrisk og god med fin sødme, svært harmonisk og godt egnet til sjømat.    

På delt andreplass kom nyetablerte Sofagalleriet EpleMoss, laget av epler fra privathager i Moss samt Nyhuus Gards Katja/Aroma-most. Begge gode og anvendelige matmoster. Denne siste tok andreplassen også i fjor.

Beste alternativ til vin

Andre gode eplemoster er Epleblomsten Frisk og frodig Økologisk Discovery, Innigo Epleklem Gravenstein, Amble Gård Økologisk Eir eplemost frå Sogn, Nyhuus Gards Josefine av Gravenstein /Aroma samt Safteriets Eplemost av Summerred/Discovery/Katja/Gravenstein.

Her er vinnerne i 2011

At det er få andre drikkevarer uten alkohol enn eplemost som fullt ut erstatter vin, er årets eplemostkåring et godt bevis på.

Generelt er eplehøsten i 2013 av god kvalitet og bedre volum enn i fjor.
- For vår del synes vi at spisekvaliteten er bedre i 2013 enn den var i 2012. Det var en mye bedre aroma og smak, sier Anders Høibø som sammen med kona Karine Nybøle står bak Eventyrmosten.

Flere forhold påvirker kvaliteten

Ekteparet konkurrerer med naboen, Nyhuus Gard, om å være i Norges eplemosttopp. Begge produsentene jobber dessuten veldig systematisk og kvalitetsbevisst gjennom hele året.
- Riktig høstetid er alltid et kompromiss mellom smak og lagringsevne. Jordsmonn og mikroklima har også stor betydning. Det kan bety store forskjeller fra produsent til produsent for samme epletype, slår Halvor Holtskog fast.
- En annen ting som påvirker smaken er hvor lenge eplene står lagret før pressing. I fjor ble en større del av eplene presset til most enn i år.

Les mer om epler og sorter

Men takket være noe større volum totalt sett på grunn av den gode sommeren burde det bli nok eplemost til alle.

Og når det er tomt for eplemost, er det fullt mulig å nyte norske epler med alkohol.

Også med alkohol

Nytt i årets kåring er nemlig klassen for eplesider/eplevin. Foreløpig er det få produsenter som jobber profesjonelt på dette området. Kun ni produkter deltok. Aller best er Egge Gård Iseple (96246)som juryen vurderer til å være i verdensklasse, på linje med berømtheter som icewine og eiswein.

Les mer om icewine

Beste eplesider er også fra Egge i Lier, nemlig Egge Gård Musserende rosé sider (5396).

Les mer om sider

I eplemostjuryen sitter i år: Marie Larsson, Håndverkerstuene, Simon Zimmermann, Lysebu, Marianne Johnsen, Feinschmecker/frilanser, Chris Grøtvedt, Theatercafeen, Karin Ianetta, Brasserie France og Jennie Haga, frilanser.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ta en sniktest av juleskinka med dette tilbehøret
Dagens rett

Ta en sniktest av juleskinka med dette tilbehøret

For mange hører skinke til på julemenyen, både den klassiske og den røykte. Den siste er i sentrum for denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her