Årets desidert største julegave

Denne champagnen er svindyr, men gir nesten garantert større glede som julegave enn nok en duppeditt. Men du må være lynrask.
Aase E. Jacobsen
29 November 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Men Krug Brut 1996 (49666) er ikke bare gaven til den som har alt. Alle med sans for de lekreste bobler vil stønne av glede hvis julaftens høydepunkt innebærer en flaske av denne champagnen.

For den er ikke en hvilken som helst champagne, men derimot en som champagnefantastene har imøtesett med stor forventning.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Sensasjonelt kompleks
Kombinasjonen av Krug og 1996 bare må bli en sensasjon. Og det er den, for sjelden støter du på større kompleksitet enn her. Svært mineralsk med lag på lag av lagrete aromaer som lær, røyk, kaffe og pomeransskall.

Svært kraftig med en enorm syrestruktur og uvanlig stofflig til en champagne å være.

Alle aromaene kommer igjen i smaken som holder seg svært lenge. Masse mokka, friske sitrustoner, krydder og kakebakst i finishen. En champagne for de virkelig store måltidene med de beste råvarene, helst på den ville siden og gjerne med innslag av trøfler.

Sitter på hemmeligheten
Krug 1996 kan i mineralitet måle seg med de kraftigste vinene fra Burgund. Ikke bare de hvite, men også de røde. Ikke så rart siden den har mer røde enn hvite druer i blandingen. Men resten av hemmeligheten bak denne champagnen sitter Krug-familien på.

Og Krug 1996 settes svært høyt av familien. Det var nemlig den siste som ble blandet med alle tre generasjoner til stede. Paul Krug som aldri var kjent for å ta munnen for full, skal ha utbrutt at "dette kan godt bli den nye 1928" - altså tidenes største champagneårgang.

50 ulike viner
Skåret i gleden er at kun 90 flasker av denne champagnen ble lagt ut for salg denne uken. Det kommer riktignok om lag 120 til, men det er først etter nyttår. Hvis du ikke kan vente med julegavene så lenge, finnes det en løsning: De fleste kommer nemlig til å sukke henført, om det er bare er "nest best" som ligger under treet.

For Krugs "standardcuvée", Krug Grande Cuvée, Brut (3545), (samt kr 2199 for magnum- og 519,90 for halvflaske) er alltid i en klasse for seg blant champagnene uten årgang. Mens Krug 1996 neppe er en champagne alle vil sette stor nok pris på, er Grand Cuvée langt mer forståelig. Likevel alltid veldig kraftig og særpreget med høy skår på kompleksitetsskalaen. Så er den da også et resultat av 50 ulike viner fra 20-25 ulike cru'er, seks til ti ulike årganger som til slutt får modne i minst seks år i Krugs kjellere.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her