Årets drinktrend er enkel og frisk

Få fart i drinkene. Tilgjengelighet er nøkkelordet; nå er det frukt og bær fra nærbutikken, vanlige kjøkkenredskaper og rom som gjelder. Så lett at drinkmiksingen kan gjøres hvor som helst og av hvem som helst. Her får du mange flotte drinkoppskrifter.
Redaksjonen
08 Mai 2003 - 14:42

Strålende sommersol krever sine drinker, og i år vil tørste nordmenn ha cubansk og brasiliansk - men på en litt annen måte, i følge Stig Bareksten, en av Norges fremste drinkeksperter.
 
- Nordmenn er opptatt av å være sunne, også når de drikker. Kanskje er det derfor Caipirinha og Mojito er blitt så populære. Vi ser nå at trenden går i retning av videreutvikling av disse klassiske drinkene, sier Bareksten. Han fortsetter:

- Trenden vi ser i London og andre europeiske storbyer er at barene opererer med drinkgrupper, der eksempelvis basisdrinken Mojito utvikles videre i ulike varianter. Dette drinkkonseptet er nå i ferd med å erstatte det tradisjonelle barkartet.

Basisen er fortsatt rom og lime - det nye er ulike typer bær og frukter. Og her er det bare fantasien setter grenser:

- Kombinasjonen rom og lime får frem fruktsmakene på en unik måte; det kan kombineres med nær sagt alt av frukt og bær, legger han til.

Gå rett til de supre drinkene (klikk)

Rom meget populært i resten av verden
I forhold til resten av verden drikker vi lite rom i Norge. Men mye kan tyde på at dette sakte men sikkert er i ferd med å endre seg. Statistikk fra Vin- og Brennevins-importørenes Forening viser at rom blir stadig mer populært her til lands. Det samlede salget av rom i Norge har bortimot doblet seg de siste årene.

- Salget øker fordi folk ønsker et alternativ til vodka og andre tradisjonelle brennevinssorter. Utviklingen de siste årene viser helt tydelig at nordmenn mikser drinker også hjemme og utforsker nye smaker. Det har bidratt til å gjøre rom enda mer populært, sier Marius Vesterby, i Bacardi Martini Norge AS.

Marius Vesterby mener det er enkelt å mikse gode drinker hjemme, faktisk mye lettere enn det folk flest tror. Og at man trenger dyre, eksklusive råvarer og fancy utstyr er en myte:

- Et syltetøyglass fungerer utmerket som blender, et egg-glass kan brukes som målebeger. Har du en flaske rom stående, masse is og litt lime er det bare å tilsette det du har i kjøleskapet av bær og frukt; melon, jordbær eller epler, mulighetene er mange.

- Det var jo slik klassiske drinker som cubanske Mojito oppsto; man benyttet seg av det som var tilgjengelig. Rom, sukker og lime var det som fantes på Cuba...

Ab Fab (Absolutely Fabulous)

Fremgangsmåte

Bringebær mudles (knuses med en morter) sammen med sukkerlake.
Fyll opp med knust is,  ha i Bacardi Premium Black og fyll opp med lettpisket fløte.

Pynt med et bringebær.

Sendt inn av Stig Bareksten, bartender på Oda KBacardi-Martini Norge AS

Vurder oppskriften

Mojito med Bacardi

Mojito med Bacardi

Fremgangsmåte

Sendt inn av Stig Bareksten, bartender på Oda K

Vurder oppskriften

Bringebær Mojito

Bringebær Mojito

Fremgangsmåte

Bringebær, peppermynteblader, ferskpresset lime og sukkerlake mudles sammen (knuses med en morter).
 
Fyll opp glasset med masse is og ha i Bacardi Carta Blanca. Toppes med soda.

Pynt med et bær og noen mynteblader.

Tips! Bytt ut Bringebær med Jordbær/bjørnebær -og du har en Jordbær/bjørnebær Mojito.

Se alle våre forskjellige oppskrifter på mojito

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Stig Bareksten, bartender

Vurder oppskriften

Halle Berry

Fremgangsmåte

Bærene, sitronsaft, sukkerlake, peppermynteblader, lys- eller mørk Bacardi has i et glass sammen med knust is.

Dersom det er lite smak i frukten kan det benyttes 1 cl saft jordbær/bringebær e.l.
 
Rør sammen.

Sendt inn av Stig Bareksten, bartender på Oda KBacardi-Martini Norge AS

Vurder oppskriften

Kiwi Caiprisima (Caipiriña)

Fremgangsmåte

Kiwi, limebåter mudles sammen (knuses med en morter). Fyll opp med knust is.

Hell i sukkerlake og Bacardi Carta Blanca. Rør godt sammen.

Pynt med en båt kiwi.

Tips! Bytt ut kiwi med 3 store jordbær/bjørnebær/bringebær - og du har en Jordbær/bjørnebær/bringebær Caiprisima.

Sendt inn av Stig Bareksten, bartender på Oda KBacardi-Martini Norge AS

Vurder oppskriften

Don Facundo drinkoppskrift

Don Facundo drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Limesaft, vannmelon og sukkerlake mudles sammen (knuses med en morter).
  2. Hell i 4 cl Bacardi Carta Blanca / Bacardi Limón og fyll opp med masse is.
  3. Shakes og siles over i et høyt glass.
  4. Pynt med en bit vannmelon.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Stig Bareksten

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her