Drikke
Årets ferskeste vin er her

Årets ferskeste vin er her

2013 viser seg som en god årgang for beaujolais nouveau. Liker du ikke så fersk vin, har området også annet godt å by på.
Aase E. Jacobsen
20 November 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

De fleste druene i Beaujolais-regionen var vel i hus ved begynnelsen av oktober. Hvilket er sent og som må ha stresset produsentene av beaujolais nouveau. Den nye vinen skal jo være klar til å nytes tredje uken i november og da skal vinen være både ferdig gjæret, tappet og skipet.

Sen innhøstning

Den kalde våren i år ga en sen blomstring hvilket resulterte i en sen innhøstningsstart (ban de vendage), hele 17 dager senere enn fjoråret, og fire dager etter 2010. Normalt fører dette til at årets nye vin oppleves som veldig fersk og innimellom uferdig når den lanseres.

Les mer om beaujolais nouveau

Men slik er det ikke i år. Den fascinerende fruktigheten og –sødmen er i perfekt balanse med den store syrligheten.

God konsentrasjon

Konsentrasjonen er dessuten god takket være små druer med tykke skall. Det merkes best på Joseph Drouhin Beaujolais-Villages Nouveau 2014 (49839)som trenger mye luft før den åpenbarer saftig og kjøttfull frukt, nydelige bær- og blomstertoner samt god stofflighet.

Lag en beaujolais nouveau-fest

Men den «vanlige» Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2014 (49840)er minst like sjarmerende, parfymert, leskende og saftig med god munnfølelse.
Virkelig seriøs beaujolais nouveau, med andre ord. Og supre matviner. Begge vinene tåler en del smak i maten, både i form av aromaer og fett. Den parfymerte stilen gjør at de også egner seg godt til asiatisk mat, dog ikke altfor sterk.

Se øvrige Beaujolais-Nouveau tilgjengelig på polet

Modnere alternativ

Om ikke beaujolais nouveau er noe for deg, finnes det litt modnere alternativer. Jean-Paul Brun Beaujolais l'Ancien 2013 (50771)er å finne i de 60 største polutsalgene og dermed noe mer tilgjengelig enn «sesongutgavene». Produsenten Jean-Paul Brun har et godt utvalg av beaujolaiser på høyere nivåer som er veldig gode alternativer til de dyrere burgunderne.

Se oversikten over produsentens viner

Bestill Ukens vin med en gang
Siden beaujolais nouveau er en sesongvare, er den ikke tilgjengelig gjennom det vanlige bestillingssystemet, men oversikt over hvilke pol som tar inn de forskjellige vinene får du ved å klikke på lenken under hvert produkt nedenfor.

Øvrige viner som er omtalt, lar seg selvsagt bestille. Ønsker du å bestille noe fra denne ukes spalte, trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2014 (49840)Her finner du oppdatert oversikt over hvilke polutsalg som har Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2013

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her