Drikke
Årets ferskeste vin er her

Årets ferskeste vin er her

2013 viser seg som en god årgang for beaujolais nouveau. Liker du ikke så fersk vin, har området også annet godt å by på.
Aase E. Jacobsen
20 November 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

De fleste druene i Beaujolais-regionen var vel i hus ved begynnelsen av oktober. Hvilket er sent og som må ha stresset produsentene av beaujolais nouveau. Den nye vinen skal jo være klar til å nytes tredje uken i november og da skal vinen være både ferdig gjæret, tappet og skipet.

Sen innhøstning

Den kalde våren i år ga en sen blomstring hvilket resulterte i en sen innhøstningsstart (ban de vendage), hele 17 dager senere enn fjoråret, og fire dager etter 2010. Normalt fører dette til at årets nye vin oppleves som veldig fersk og innimellom uferdig når den lanseres.

Les mer om beaujolais nouveau

Men slik er det ikke i år. Den fascinerende fruktigheten og –sødmen er i perfekt balanse med den store syrligheten.

God konsentrasjon

Konsentrasjonen er dessuten god takket være små druer med tykke skall. Det merkes best på Joseph Drouhin Beaujolais-Villages Nouveau 2014 (49839)som trenger mye luft før den åpenbarer saftig og kjøttfull frukt, nydelige bær- og blomstertoner samt god stofflighet.

Lag en beaujolais nouveau-fest

Men den «vanlige» Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2014 (49840)er minst like sjarmerende, parfymert, leskende og saftig med god munnfølelse.
Virkelig seriøs beaujolais nouveau, med andre ord. Og supre matviner. Begge vinene tåler en del smak i maten, både i form av aromaer og fett. Den parfymerte stilen gjør at de også egner seg godt til asiatisk mat, dog ikke altfor sterk.

Se øvrige Beaujolais-Nouveau tilgjengelig på polet

Modnere alternativ

Om ikke beaujolais nouveau er noe for deg, finnes det litt modnere alternativer. Jean-Paul Brun Beaujolais l'Ancien 2013 (50771)er å finne i de 60 største polutsalgene og dermed noe mer tilgjengelig enn «sesongutgavene». Produsenten Jean-Paul Brun har et godt utvalg av beaujolaiser på høyere nivåer som er veldig gode alternativer til de dyrere burgunderne.

Se oversikten over produsentens viner

Bestill Ukens vin med en gang
Siden beaujolais nouveau er en sesongvare, er den ikke tilgjengelig gjennom det vanlige bestillingssystemet, men oversikt over hvilke pol som tar inn de forskjellige vinene får du ved å klikke på lenken under hvert produkt nedenfor.

Øvrige viner som er omtalt, lar seg selvsagt bestille. Ønsker du å bestille noe fra denne ukes spalte, trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2014 (49840)Her finner du oppdatert oversikt over hvilke polutsalg som har Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2013

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her