I det klokken runder midnatt natten til den tredje torsdagen i november, sprettes de første flaskene med beaujolais nouveau over hele verden.
Les mer om årets beaujolais nouveau
Nedenfor finner du et utvalg lekre oppskrifter fra vår rikholdige kokebok samt lenker til andre oppskrifter til den store festen.
Fett blir godt
Beaujolais Nouveau er en litt spesiell vin som ikke vanligvis er tilgjengelig via Vinmonopolets side, men er på tilleggslisten og kjøpes inn av de enkelte Vinmonopol. Klikk på lenken nedenfor for å laste ned oversikten over Beaujolais Nouveau-viner ditt lokale Vinmonopol har tatt inn.
Disse polene har Beaujolais Nouveau i 2014
Når du skal lage mat som skal passe sammen med denne ferske vinen, er det viktig å ha retter som har en del fett i seg da det høye syreinnholdet i vinene passer godt til dette.
I og med at beaujolais nouveau kun selges i en meget begrenset periode, vil du finne en rekke andre drikkeforslag i oppskriftene nedenfor som du kan nyte resten av året.
Husk å ta vare på dine beste oppskrifter i din egen kokebok
Paier:
Her finner du flere gode paier
Fransk quiche med ost og kalkun
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Smuldre smøret raskt i melet, tilsett vannet og bland alt til en smidig deig. Pakk deigen i plastfolie og la den hvile i kjøleskap 1 time.
Kjevle deigen ut til en runding litt større enn en paiform, 24-26 cm i diameter. Trykk deigen ned i formen slik at den dekker bunnen og kantene. Prikk deigen med en gaffel.
Legg gjerne en strimmel aluminiumsfolie over formkanten og ned langs sidene, slik at deigen ikke siger ned under forstekingen.
Forstek paibunnen på nederste rille i stekeovnen ved 200 grader i 10-15 minutter.
Fjern folien, og sett paiskallet til avkjøling. Skjær kalkunrestene i fine strimler og fordel dem over paibunnen.
Visp sammen egg, melk og fløte. Riv eller del opp osten i små terninger og ha den i eggeblandingen sammen med salt, pepper og evt revet muskat.
Hell blandingen i paibunnen.
Sett paien tilbake på nederste rille i ovnen. Stek videre ved 200 grader eggeblandingen har stivnet og fått en gylden farge.
Server paien med en frisk og god salat.
Vi har enda flere supre oppskrifter på pai
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: Synøve Dreyer
Drikke som passer til denne oppskriften
Salater:
Salade de campagne - Fransk bondesalat
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Begynn med potetene. Vask potetene nøye og del dem i båter. Sett ovnen på 180 grader.
Ha potetbåtene i en ovnsfast form, ha over timian, rosmarin og finhakket hvitløk. Hell over godt med olje og vend potetbåtene i blandingen, slik at krydderene kommer godt til over alt.
Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den inn i en forvarmet ovn på 180 grader i 35 - 40 minutter, eller til de er møre. Ta potetene ut og la dem avkjøles noe.
Lag en blandet grønn salat av dine favorittsalater slik som lollo rosso, raddiccho rosso, ruccola, ekeblad, frissé, eller felt.
Vend inn litt god fransk dressing etter smak i salaten og legg den opp i fire store dype tallerker. Del opp agurken i store biter og plommetomatene i båter.
Legg et lag med lune poteter oppå salaten. Deretter danderer du oliven, agurk og tomat over.
Topp salaten med de to ostene, skiver av spekeskinke, posjert eller stekt egg og rødløk.
Salater, salater og enda flere salater
Tips: Vanligvis blir denne salaten servert med en fast, vellagret gul ost og en blåskimmelost. Dersom du ikke skulle finne akkurat morbier eller bleu d'Auvergne kan du prøve med andre oster av samme type.
Sendt inn av Gaute Gusrud
Foto: Astrid Hals
Drikke som passer til denne oppskriften
Kjøttretter:
Fransk biffgryte à la Burgund Boeuf bourguignon
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Her finner du mange deilige gryteretter
Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her
Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?
Kanskje en fiskegryte frister deg mer?
Hva med en gryterett med bare grønnsaker?
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Foto: Lisovskaya
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 Poeng
Nøgne Ø Pale Ale
Norge
Volum: 0.500 Pris: 49,90 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Ch. Grange Cochard Morgon Vieilles Vignes 2016
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 224,90 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
COS Rami 2019
Italia
Volum: 0.750 Pris: 269,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Manuel Olivier Bourgogne Pinot Noir 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 215,10 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Musella Drago Valpolicella Superiore 2018
Italia
Volum: 0.750 Pris: 209,90 Bestillingsutvalget
Fransk lammegryte
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i stykker a 5-x cm, sjalottløk deles i 2 el 4 og hvitløk i tynne skiver. Varm olje i en panne og brun kjøttet pent. Ha i løken og surr noen minutter. Tilsett rødvinen og la koke inn.
Ha så i tomatboksen og gulrøtter kutter i skiver. Kok opp. Smak til med salt, pepper, og laurbær. Ha i vann og la det småkoke i ca. 1 ½ time.
Tilsett timian og bønner. Kok opp og server med ferskt brød, kokt ris eller ovnsstekte potetbåter.
Se våre andre oppskrifter på gryter som egner seg for søndagsmiddagen
Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Foto: Astrid Hals
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Dom. Sainte Croix Le Fournas 2017
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 189,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Ch. Ksara Réserve du Couvent 2017
Libanon
Volum: 0.750 Pris: 190,00 Bestillingsutvalget -
82 Poeng
Mas de Mas 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 125,90 Basisutvalget -
88 Poeng
Aja Aurora Borealis
Norge
Volum: 0.330 Pris: 55,00 Bestillingsutvalget
Patéer og posteier:
Her finner du flere posteier og pateer
Rillette av kanin
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Smelt fettet i en ovnsfast gryte, tilsett kanin- og svinekjøttet samt de andre ingrediensene unntatt sideren.
Legg på lokk og la syde i ovn på 175 grader i to timer.
Ta så ut laubærbladene og ha kjøttet i en food processor. Bruk pulsknappen og bland sammen til kjøttet er trådete - tilsett så ca halvparten av kokefettet slik at rilletten blir smørbar.
Tilsett sideren og bland godt før du smaker til med salt og pepper.
Ha rilletten over i en form og avkjøl i minimum 3 timer og dekk til med plastfilm eller smurt bakepapir.
Her er det flere deilige oppskrifter på posteier og patéer
Her får du svært så praktiske kokketips
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Gaute Gusrud
Foto: margouillatphotos
Drikke som passer til denne oppskriften
Kyllingleverpaté med fiken
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Stek baconet sprøtt i en panne uten smør. Tilsett finhakket sjalottløk og fiken. La det surre et par minutter i pannen. Ha i balsamico og sukker, og kok blandingen til det ligner marmelade.
Tørk av kyllingleverene og stek dem i litt smør ca. 4 minutter. Ha resten av smøret over i en kjele og klare det (varm det forsiktig opp, la bunnfallet synke og bruk kun det klare, gule fettet).
Ha lever og klaret smør i en hurtigmikser og kjør til en jevn masse, tilsett kvernet pepper.
Bland leverblandingen med fikenmarmeladen. Kle en liten brødform med plastfolie og fordel massen jevnt. La kyllingleverpateen stå kaldt i 2-3 timer.
Skjær pateen i skiver og dryss over litt salt. Legg en bit paté på toast eller en snipp godt brød og pynt med litt ripsgelé.
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: Eva Brænd
Drikke som passer til denne oppskriften
Dessert :
Her finner du de lekreste kaker
Opp ned-eplekake i porsjonsstørrelse
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sett ovnen på 200 grader.
Klipp fire biter av bakepapir, slik at de passer i porsjonsformene (f. eks ildfaste crème brûlée-former).
Dryss formene med sukker, så bunnen er dekket.
Sett formene i ovnen til sukkeret er smeltet. Det tar noen minutter, så følg med. Ta formene ut av ovnen.
Skrell eplene og fjern kjernehuset. Skjær dem i tynne båter/skiver, som legges i formene.
Dryss over kanel. Legg litt smør og litt sukker i hver form.
Deigen kjevles ut og skjæres til slik at de passer til formene. Trykk deigen godt ned i kantene.
Bak tertene i ovnen ved 200 grader i ca 15-20 minutter eller til butterdeigen har fått en gylden farge.
Snu tertene på hver sin tallerken slik at deiglaget kommer nederst. Fjern papiret.
Server tertene lune, gjerne sammen med krem, vaniljekesam eller vaniljeis.
Tips: Dette er en rask og enkel miniversjon av den klassiske, franske tarte tatin .
Har du lyst til å bake en annen kake med epler så finner du veldig mange forslag her
Her finner du veldig mange kakeoppskrifter
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter
Foto: Aina Hole