Noen vil kanskje ha vanskelig for å forstå at skrei, lever og rogn kan være den største kulinariske opplevelsen i løpet av et år. Men slik er det for meg, nærmest en religiøs handling, hvis en ikke-troende kan bruke et slikt uttrykk. Og heldigvis er jeg ikke alene, verken her i Norge, eller i utlandet, for skreien har oppnådd berømmelse langt utover landegrensene. I disse dager kan du nyte fersk Lofot-torsk, for det er bare den som kan kalles skrei, i så vel Sevilla som Roma og Paris. Og der kalles den mirakel- eller eventyrfisken og annet pent.
Men det er bare her hjemme at vi får med oss hele eventyret, altså at den serveres med rogn og lever. Dette fantastiske måltidet vil jeg helst spise hjemme, ikke på restaurant (på samme måte som lutefisken). Det har noe med tradisjonen og forventning å gjøre og ikke minst smak.
Og når du har fulgt mine instruksjoner til punkt og prikke, har du skapt et måltid som fortjener din fulle oppmerksomhet og drikke som gjør opplevelsen enda større. Selv om nordmenn har en klippefast tro på at rødvin er best til torsk, er faktisk hvitvin det aller beste valget til denne kombinasjonen. Men det må være en smaksrik vin.
Men de fleste vil altså ikke høre på dette øret. Derfor må vi finne frem noen røde alternativer. Det som i alle fall er helt sikkert er at en Bordeaux-vin til fisken ikke er veldig heldig. Det har noe med at denne retten ikke liker tørre tanniner, at den trenger friskhet og sødme i bærpreget. Og det er ikke kjennetegnet for slike viner akkurat.
Derfor drar vi langt av gårde, helt til Argentina hvor druen bonarda er ansvarlig for enkle hverdagsviner, inntil nylig ikke veldig atraktive men moderne teknologi og kunnskap har resultert i svære drikkbare viner også av denne druen som på sitt beste gir bærpregete og saftige viner. Den beste som er å få tak i her til lands er Tierra de Luna Bonarda 2010 (32558). Den byr på masser av saftige røde bær, særlig moreller i duften. Smaken er saftig med deilig fruktighet, fin druefedme og bra finish. Helt perfekt til retten og prismessig utmerket når du har mange til bords.