Tørrfisk og klippfisk er mer populært og prissatt utenfor Norge. Det er det ingen grunn til, for det finnes knapt noen bedre måte å invitere til fest i disse førjulstider enn med bacalao. Rimelig og dermed budsjettvennlig samtidig som det er mat som lager seg selv.
De beste oppskriftene på bacalao finner du her
Kanskje det kan kombineres med å teste ut årets juleøl fra polet - da er det i hvert fall garantert at stemningen blir høy.
Her finner du årets beste juleøl
Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Bestill dagens rett som e-post
Bacalao fra Lofoten
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Vann ut klippfisken i ett døgn og fjern skinn og ben. Skjær den utvannede fisken i fingertykke skiver på tvers av fisken.
Skjær skrelte poteter, skrelt løk og rensede tomater i skiver og paprika i strimler.
Sausen:
Press eller finhakk hvitløkfeddene. Rens fersk chilipepper for skillevegger og frø og finhakk den. Dersom du benytter deg av tørket chilipepper må du riste frøene ut av dem og finsmuldre den.
Smelt smøret og rør det sammen med hermetiske tomater, tomatpuré, vann, olje, hvitløk og chilipepper. Smak til med salt, nykvernet pepper og eventuelt litt sukker.
Hell litt av blandingen i en jerngryte eller ildfast fat og legg fisk, poteter, paprika og løk lagvis i fatet med tomatsausen mellom.
Kok retten på plate i ca. 1 time eller i stekeovn ved 180 - 200 grader i 1½ - 2 timer, til alt er godt mørt. Rist på kokekaret av og til hvis bacalaoen kokes på plate slik at den ikke brenner fast.
Serveres med sitronbåter, pepperkvern på bordet og nybakt grovbrød ved siden av.
Tips: Nå kan du finne ferdig utvannet og renset klippfisk i de fleste velassorterte butikker.
Flere gode oppskrifter på bacalao og klippfisk finner du her
Lær hvordan du koker din egen kraft her
Her finner du mange deilige gryteretter
Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her
Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?
Kanskje en fiskegryte frister deg mer?
Hva med en gryterett med bare grønnsaker?
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Norges sjømatråd
Foto: Bengt Wilson
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 Poeng
Haandbryggeriet Ardenne Blond
Norge
Volum: 0.500 Pris: 84,30 Bestillingsutvalget -
83 Poeng
Vicara Grignolino del Monferrato 2016
Italia
Volum: 0.750 Pris: 199,90 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Niepoort Fabelaktig Douro 2019
Portugal
Volum: 0.750 Pris: 159,90 Basisutvalget -
84 Poeng
Solar das Bouças Loureiro 2019
Portugal
Volum: 0.750 Pris: 139,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Solar de Serrade Alvarinho Vinho Verde 2018
Portugal
Volum: 0.750 Pris: 199,90 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Maley Cidre Jorasses Classicum Methode Traditionnelle 2016
Italia
Volum: 0.750 Pris: 165,00 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Petritegi Sidra Natural
Spania
Volum: 0.750 Pris: 115,00 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Txomin Etxaniz Txakoli 2018
Spania
Volum: 0.750 Pris: 249,00 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Zudugarai Rosé 2019
Spania
Volum: 0.750 Pris: 152,00 Bestillingsutvalget