Drikke
Billig og lekkert

Billig og lekkert

Det er sjelden jeg tar begge disse ordene med i samme setning, men det gjør jeg altså med Mosbachers viner.
Aase E. Jacobsen
02 Mai 2012 - 02:50

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og det allerede fra laveste nivå. Mosbacher Riesling Kabinett Trocken 2010 (20119)er en veldig god introduksjon til Mosbacher-stilen som betyr svært delikate viner, men med veldig god intensitet og lagringspotensial. Men ukens vin skal du fortrinnsvis drikke nå, mens den er frisk og leskende, og mens du venter på at Mosbachers andre store viner skal blomstre.

De beste vinmarkene

Det vil si om du var så heldig å sikre deg noen flasker fra siste spesialpolslipp, for der var Mosbacher veldig godt representert med sine grosses gewächs-er, altså viner fra de beste vinmarkene. Og det til priser som er veldig gode sammenlignet med hva du må ut med både i Tyskland og for andre topprodusenter som opererer i de samme vinmarkene i Pfalz.

Eller nærmere bestemt Forst, midt i Mittelhaardt, hvor vinmarker som Kirchenstück, Pechstein, Ungeheuer, Jesuitengarten og Freundstück, anses som de største juvelene. Mosbacher har parseller i alle, bortsett fra den første. Alle ligger i samme skråning som kjennetegnes av perfekt svakt sørøstlig eksponering og et jordsmonn av sand og basaltsteiner. Det er for øvrig disse svarte steinene som har gitt navn til vinmarken Pechstein og som bidrar til disse vinenes uttalte mineralitet.

Delvis premier cru

Basaltjordsmonnet stammer fra Haardt-fjellene i vest som også beskytter mot nedbør og sammen med mindre åsrygger mot nord skaper en form for amfiteater som forklarer de ekstra gunstige forholdene for druedyrking. Druene til ukens vin kommer imidlertid fra vinmarker i nabolandsbyen Deidesheim, nærmere bestemt Herrgottsacker og Letten, hvor Mosbacher også har parseller. Førstnevnte har «erste lage»-status (premier cru), med et jordsmonn av forvitret kalkstein samt leirholdig sand. Letten ligger på østsiden av Weinstrasse hvor landskapet er helt flatt og har et mer leirholdig jordsmonn.

Mosbacher er som de fleste vingårder i området familiedrevne, noe de har vært i 200 år. I dag er det fjerde generasjon Sabine Mosbacher-Düringer og mannen Jürgen Düringer som viderefører arven. Fra og med 2012 legger de om til økologisk drift, men i mange år allerede har de unnlatt å bruke plantevernmidler.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her