Drikke
Billig og lekkert

Billig og lekkert

Det er sjelden jeg tar begge disse ordene med i samme setning, men det gjør jeg altså med Mosbachers viner.
Aase E. Jacobsen
02 Mai 2012 - 01:50

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og det allerede fra laveste nivå. Mosbacher Riesling Kabinett Trocken 2010 (20119)er en veldig god introduksjon til Mosbacher-stilen som betyr svært delikate viner, men med veldig god intensitet og lagringspotensial. Men ukens vin skal du fortrinnsvis drikke nå, mens den er frisk og leskende, og mens du venter på at Mosbachers andre store viner skal blomstre.

De beste vinmarkene

Det vil si om du var så heldig å sikre deg noen flasker fra siste spesialpolslipp, for der var Mosbacher veldig godt representert med sine grosses gewächs-er, altså viner fra de beste vinmarkene. Og det til priser som er veldig gode sammenlignet med hva du må ut med både i Tyskland og for andre topprodusenter som opererer i de samme vinmarkene i Pfalz.

Eller nærmere bestemt Forst, midt i Mittelhaardt, hvor vinmarker som Kirchenstück, Pechstein, Ungeheuer, Jesuitengarten og Freundstück, anses som de største juvelene. Mosbacher har parseller i alle, bortsett fra den første. Alle ligger i samme skråning som kjennetegnes av perfekt svakt sørøstlig eksponering og et jordsmonn av sand og basaltsteiner. Det er for øvrig disse svarte steinene som har gitt navn til vinmarken Pechstein og som bidrar til disse vinenes uttalte mineralitet.

Delvis premier cru

Basaltjordsmonnet stammer fra Haardt-fjellene i vest som også beskytter mot nedbør og sammen med mindre åsrygger mot nord skaper en form for amfiteater som forklarer de ekstra gunstige forholdene for druedyrking. Druene til ukens vin kommer imidlertid fra vinmarker i nabolandsbyen Deidesheim, nærmere bestemt Herrgottsacker og Letten, hvor Mosbacher også har parseller. Førstnevnte har «erste lage»-status (premier cru), med et jordsmonn av forvitret kalkstein samt leirholdig sand. Letten ligger på østsiden av Weinstrasse hvor landskapet er helt flatt og har et mer leirholdig jordsmonn.

Mosbacher er som de fleste vingårder i området familiedrevne, noe de har vært i 200 år. I dag er det fjerde generasjon Sabine Mosbacher-Düringer og mannen Jürgen Düringer som viderefører arven. Fra og med 2012 legger de om til økologisk drift, men i mange år allerede har de unnlatt å bruke plantevernmidler.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her