Drikke
Bra vin, bra priser = bra sommer
Foto: ( matteo baldini/guido mannucci)

Bra vin, bra priser = bra sommer

Disse to toscanerne kommer til å gjøre sommeren ekstra langvarig, og byr på mye vin for pengene.
Aase E. Jacobsen
12 August 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Casamatta Bianco 2011 (51477) og Casamatta Rosso 2014 (59050) er akkurat slik upretensiøse sommerviner skal være: Friske, fruktige og med nok fylde til å kunne nytes sammen med en assortert sommermeny, enten den kommer fra en picnic-kurv eller fra hagebordet. Skrukork bidrar også positivt i slike settinger. Og prisen er snill mot en slunken sommerlommebok.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Sprø type
Mens den hvite naturlig nok er bedre til retter med krabbe og reker, samt grønnsaksretter, fungerer begge like godt til spekemat, mettende sandwicher, kyllingsalat, pasta eller lyst kjøtt fra grillen.

Begge vinene henter sine druer fra flere kilder i Toscana. Den røde er en ren sangiovese, og den hvite er laget av vermentino (samt litt moscato), og kommer derfor fra Toscana-kysten hvor denne druen trives veldig godt. Vinmakingen er enkel som bare det, temperaturkontrollet gjæring i sement og noen måneders hvile i stål før det bærer over i flaske - og vips, er vinen  serveringsklar.

Bibi Graetz forbindes vanligvis ikke med drikkeklare viner til hundrelappen. Heller tvert om, flaggskipet Testamatta (som kan oversettes med "sprø type" - kanskje med seg selv i tankene?) koster mer enn det seksdobbelte, og tilhører Toscanas kultviner. Den betegnes som IGT selv om den er basert på 100 prosent sangiovese (siden 2005) og dermed er så toscansk som den kan bli. Men vinmarkene ligger i Fiesole, en lite statuspreget del av det omfattende Chianti-området. Her er det Colli Fiorentino som gjelder, og her aksepterer ikke DOC-reglene rene sangioveser!

Sprø priser
Testamatta og lillebrødrene Soffocone di Vincigliata og Grilli di Testamatta er alle beviser på at man ikke skal skue vinen på adressen. Så mente da også den kunstutdannete Graetz, for øvrig også en stor Norges-venn og ihuga turskiløper, at disse åssidene over Firenze hadde et uforløst potensial da han startet opp for ti år siden.

Forklaringen ligger i jordsmonnet som er kalk- og leirholdig med høyt innhold av mineralsalter samt god evne til å holde på fuktighet. Vinmarkene som ligger i tilknytning til 1300-tallsslottet hvor familien bor, teller 4 hektar. I tillegg leier han 10,5 hektar i nærheten. De er hovedsakelig plantet med sangiovese, og omfatter vinstokker på inntil 60 år. Det eldste plantematerialet brukes ikke uventet til Testamatta og toppvinen Colore som går unna til sprø priser. 2005-årgangen ligger på rundt 4500 kroner!

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her