Drikke
Bytt ut chablisen med disse prisbombene

Bytt ut chablisen med disse prisbombene

Disse vinene er alle veritable røverkjøp og gode alternativer til så vel chablisen som rieslingen og champagnen.
Aase E. Jacobsen
02 Juli 2014 - 07:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Luis Pato Maria Gomes Branco 2012 (14549)er mineralsk og med god syre og tørrhet. Men altså latterlig billig. Den er derfor en veldig god utfordrer til chablis. Spesielt når disse vinene blir stadig dyrere på grunn av etterspørselsunderskuddet som følge av to år med lave avlinger.

På tide å prøve noe nytt

Den lave prisen har imidlertid ingen ting med kvaliteten å gjøre. For bak vinen står en av Portugals stjerneprodusenter, Luís Pato, som riktignok er mest kjent for sine røde viner av druen baga.

Les mer om Luis Pato

Årsaken til «billigsalget» er rett og slett at Portugal er et vinland i krise. I Norge er portugisisk hvitvin knapt synlig på statistikken. Og det til tross for at vinho verde har hatt et slikt godt grep på norske skalldyrmåltider. Tysk hvitvin og franske klassikere som chablis dominerer fullstendig det norske hvitvinsinntaket. Det er det all grunn til å forandre på.

Innfødte druetyper

Denne hvitvinen kommer fra Bairrada, som først og fremst er et rødvinsdistrikt, men som også byr på spennende hvitviner av ikke helt dagligdagse druer. Maria gomes er altså en drue som heter fernão pires i resten av Portugal, men nyere forskning vil ha det til at det er Bairrada som er dens vugge. Den er i dag landets mest plantete hvite drue og gir best resultat om den holdes tilbake rent avlingsmessig.

Søk opp druene i vårt drueleksikon

Et like godt kjøp er produsentens Luis Pato Vinhas Velhas 2012 (49100)som er laget av druer fra gamle vinstokker av typen bical og cercial samt sercialinho. Alle tre er innfødte druer. Mens bical er en aromatisk drue, bidrar de to siste mer med syrefriskhet. Den siste er en spesialitet for Luís Pato som mener den er en kryssing av Madeira-druen sercial og alvarinho fra Vinho Verde. Druene dyrkes i henholdsvis kalkholdig leire og sandholdig jordsmonn hvilket bidrar med mineralpreg og eleganse.

Kule viner med bobler

Han lager også en fatmodnet utgave av bical, men Luis Pato Vinha Formal 2010 (47867)er litt overeiket etter min mening. Derimot er hans musserende viner veldig interessante. Ekstra prisgunstig er Luis Pato Maria Gomes Bruto 2012 (49104)som altså er laget av samme drue som den første vinen jeg beskriver. Den utkonkurrerer de fleste bobleviner i sitt prissjikt.

En veldig spennende vin som kan måle seg med mange champagner er Luís Pato Quinta do Moinho 2010 (12526). Den er laget av områdets mest kjent drue baga, som ofte minner om en blanding av pinot noir og nebbiolo. Begge er druer som gir elegante viner.

Den røde musserende av samme drue, Luís Pato Informal 2011 (12525), er en helt annen stil, men uendelig kul og uhøytidelig vin, som navnet antyer. Prøv den til saftig kjøtt fra grillen. Du blir overbevist!

Du blir også overbevist av Luis Patos røde viner

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste, der du kan lese mer om vinen og bestille den.

Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her