Californisk røverkjøp

Denne prisgunstige californieren har faktisk en unik historisk verdi.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Californisk vin i de lavere prissjikt assosieres oftest med store volum og et noe ensartet smaksbilde . Så ikke Concannon Petite Sirah 2007 (10354) . Den er med sitt fine preg av modne røde og mørke skogsbær, eik, blomster og lakris, fine saftighet og fasthet samt balanserte sødme, en vin med karakter.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Den er for øvrig laget av Californias kanskje aller mest klassiske drue, petite sirah , som kom til vestkysten allerede før 1880-årene som er de første skrevne spor etter druen.

Ingen fransk suksess
Petite sirah er imidlertid en samlebetegnelse for flere druesorter med like aromatiske egenskaper, som durif, peloursin og syrah. Det var imidlertid først ved årtusenskiftet at man ble oppmerksom på dette forholdet hvilket gjør druens historie noe ullen.

Forskere anslår imidlertid at så mye som 90 prosent av petite syrah er durif som er en kryssing av peloursin med syrah fra Sørøst-Frankrike. Målet var å lage en drue som var motstandsdyktig overfor meldugg. Den ble imidlertid aldri noen suksess siden den ikke evnet å gi viner av høy kvalitet.

Varierende kvalitet
Større ble dens suksess etter hvert i California hvor Concannon som første produsent laget en vin med petite sirah som hoveddrue. Det skjedde så sent som i 1961.

Concannon har imidlertid mye lenger tradisjon enn det. Faktisk er huset et av de aller eldste i hele California, tilbake til 1883 da det ble etablert av iren James Concannon. Men utover 1970- og 80-tallet led renomméet under varierende kvalitet.

I 1992 tok Eric Wente, fra Wente, en betydelig aktør i californisk vinindustri, initiativet til å overta Concannon sammen med en gruppe investorer. Men James barnebarn, Jim, som nå er en gammel mann, er fortsatt en aktiv ambassadør for vingården.

Mineralrik grusjord
Concannon har atter heist flagget for ikke bare petite sirah men også andre "californiske" sorter .

Petite sirah beholder imidlertid sin dominerende posisjon i porteføljen og dekker nærmere 60 (av i alt 80) hektar i Livermore Valley, øst for San Fransisco Bay som naturlig nok spiller en viktig klimatisk rolle for vinmarkene.

Dalen er øst-vest-vendt og vinmarkene nyter derfor ekstra godt av den avkjølende havbrisen. Vinmarkene ligger ved 200 m.o.h. i og har et dypt lag av mineralrik grusjord som bidrar til god drenering og dermed utbyttekontroll samt ikke minst et fint jordsmonnspreg.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Concannon Petite Sirah 2007

Produsent:
Concannon Vineyard
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
USA
Område:
Central Coast
Pris:
109,90 kr
Varenummer:
1035401
87 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen