Californisk røverkjøp

Denne prisgunstige californieren har faktisk en unik historisk verdi.
Aase E. Jacobsen
24 Oktober 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Californisk vin i de lavere prissjikt assosieres oftest med store volum og et noe ensartet smaksbilde. Så ikke Concannon Petite Sirah 2007 (10354). Den er med sitt fine preg av modne røde og mørke skogsbær, eik, blomster og lakris, fine saftighet og fasthet samt balanserte sødme, en vin med karakter.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den er for øvrig laget av Californias kanskje aller mest klassiske drue, petite sirah, som kom til vestkysten allerede før 1880-årene som er de første skrevne spor etter druen.

Ingen fransk suksess
Petite sirah er imidlertid en samlebetegnelse for flere druesorter med like aromatiske egenskaper, som durif, peloursin og syrah. Det var imidlertid først ved årtusenskiftet at man ble oppmerksom på dette forholdet hvilket gjør druens historie noe ullen.

Forskere anslår imidlertid at så mye som 90 prosent av petite syrah er durif som er en kryssing av peloursin med syrah fra Sørøst-Frankrike. Målet var å lage en drue som var motstandsdyktig overfor meldugg. Den ble imidlertid aldri noen suksess siden den ikke evnet å gi viner av høy kvalitet.

Varierende kvalitet
Større ble dens suksess etter hvert i California hvor Concannon som første produsent laget en vin med petite sirah som hoveddrue. Det skjedde så sent som i 1961.

Concannon har imidlertid mye lenger tradisjon enn det. Faktisk er huset et av de aller eldste i hele California, tilbake til 1883 da det ble etablert av iren James Concannon. Men utover 1970- og 80-tallet led renomméet under varierende kvalitet.

I 1992 tok Eric Wente, fra Wente, en betydelig aktør i californisk vinindustri, initiativet til å overta Concannon sammen med en gruppe investorer. Men James barnebarn, Jim, som nå er en gammel mann, er fortsatt en aktiv ambassadør for vingården.

Mineralrik grusjord
Concannon har atter heist flagget for ikke bare petite sirah men også andre "californiske" sorter.

Petite sirah beholder imidlertid sin dominerende posisjon i porteføljen og dekker nærmere 60 (av i alt 80) hektar i Livermore Valley, øst for San Fransisco Bay som naturlig nok spiller en viktig klimatisk rolle for vinmarkene.

Dalen er øst-vest-vendt og vinmarkene nyter derfor ekstra godt av den avkjølende havbrisen. Vinmarkene ligger ved 200 m.o.h. i og har et dypt lag av mineralrik grusjord som bidrar til god drenering og dermed utbyttekontroll samt ikke minst et fint jordsmonnspreg.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her