Californisk røverkjøp

Denne prisgunstige californieren har faktisk en unik historisk verdi.
Aase E. Jacobsen
24 Oktober 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Californisk vin i de lavere prissjikt assosieres oftest med store volum og et noe ensartet smaksbilde. Så ikke Concannon Petite Sirah 2007 (10354). Den er med sitt fine preg av modne røde og mørke skogsbær, eik, blomster og lakris, fine saftighet og fasthet samt balanserte sødme, en vin med karakter.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den er for øvrig laget av Californias kanskje aller mest klassiske drue, petite sirah, som kom til vestkysten allerede før 1880-årene som er de første skrevne spor etter druen.

Ingen fransk suksess
Petite sirah er imidlertid en samlebetegnelse for flere druesorter med like aromatiske egenskaper, som durif, peloursin og syrah. Det var imidlertid først ved årtusenskiftet at man ble oppmerksom på dette forholdet hvilket gjør druens historie noe ullen.

Forskere anslår imidlertid at så mye som 90 prosent av petite syrah er durif som er en kryssing av peloursin med syrah fra Sørøst-Frankrike. Målet var å lage en drue som var motstandsdyktig overfor meldugg. Den ble imidlertid aldri noen suksess siden den ikke evnet å gi viner av høy kvalitet.

Varierende kvalitet
Større ble dens suksess etter hvert i California hvor Concannon som første produsent laget en vin med petite sirah som hoveddrue. Det skjedde så sent som i 1961.

Concannon har imidlertid mye lenger tradisjon enn det. Faktisk er huset et av de aller eldste i hele California, tilbake til 1883 da det ble etablert av iren James Concannon. Men utover 1970- og 80-tallet led renomméet under varierende kvalitet.

I 1992 tok Eric Wente, fra Wente, en betydelig aktør i californisk vinindustri, initiativet til å overta Concannon sammen med en gruppe investorer. Men James barnebarn, Jim, som nå er en gammel mann, er fortsatt en aktiv ambassadør for vingården.

Mineralrik grusjord
Concannon har atter heist flagget for ikke bare petite sirah men også andre "californiske" sorter.

Petite sirah beholder imidlertid sin dominerende posisjon i porteføljen og dekker nærmere 60 (av i alt 80) hektar i Livermore Valley, øst for San Fransisco Bay som naturlig nok spiller en viktig klimatisk rolle for vinmarkene.

Dalen er øst-vest-vendt og vinmarkene nyter derfor ekstra godt av den avkjølende havbrisen. Vinmarkene ligger ved 200 m.o.h. i og har et dypt lag av mineralrik grusjord som bidrar til god drenering og dermed utbyttekontroll samt ikke minst et fint jordsmonnspreg.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her