Drikke
Cava i toppklassen

Cava i toppklassen

Disse cavaene har kvaliteter som gjør at de uten problem kan erstatte selv de beste champagner.
Aase E. Jacobsen
13 Desember 2012 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Selv om Gramona III Lustros Gran Reserva Brut Nature 2005 (1974) koster langt mer enn de fleste cavaer, er den fortsatt rimelig sammenlignet med hva du må ut med for en champagne på dette kvalitetsnivået.

Prisen i Norge er dessuten svært gunstig. I England koster den nemlig 29 pund. Det skyldes at Gramona har et veldig sterkt renommé som etter manges mening den beste cavaprodusenten av dem alle.

Fem års flaskemodning

Denne knusktørre, men også fyldige musserende vinen er svært mineralsk og med flott fasthet, lekre små bobler og lang ettersmak. En cava som tåler minst 10 års lagring, men som smaker fortreffelig i dag til rike skalldyrretter.

Les mer om cava

Den høye kvaliteten er et resultat av fem års modning på bunnfallet. For denne cavaen bruker Gramona xarel-lo som hoveddrue og macabeo resten. Førstnevnte kjennetegnes av en litt jordsmonnsaktig, mineralsk karakter, og den kommer ekstra godt fram gjennom det lange oppholdet på bunnfallet.

Les mer om druene i drueleksikonet

«Lillebroren» Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2007 (1700)har også litt chardonnay i miksen. Den har også noe mer restsødme, men oppleves som frisk nok. Et godt alternativ for dem som foretrekker en rundere smak.

Økologisk

Det er femte generasjon Gramona, Jaume og Xavier, som har brakt familiebedriften med røtter tilbake til 1881 opp i tetsjiktet, blant annet gjennom sterkt fokus på forskning og utvikling. De har også beholdt et håndverksmessig preg på produksjonen, men alt er relativt i Penedés, for Gramona disponerer over 150 hektar med egne og leide vinmarker.

Druene dyrkes økologisk og de har introdusert et system for overvåkning av nitrogeninnholdet i druene siden dette påvirker evnen til å produsere de ettertraktete boblene. Høyt nitrogeninnhold i jorden er som kjent et resultat av kunstgjødselbruk, og en utfordring for store deler av verdens jordbruk.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Foto: Roger Kolbu
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er sommerens store kakeopplevelse
Ukens kake

Dette er sommerens store kakeopplevelse

Selv om den er dresset opp for bryllup, tåler den å serveres til mindre betydningsfulle anledninger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dette er sommerens store kakeopplevelse
Ukens kake

Dette er sommerens store kakeopplevelse

Selv om den er dresset opp for bryllup, tåler den å serveres til mindre betydningsfulle anledninger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En kyllingpai med spinat er perfekt sommerferiemat
Dagens rett

En kyllingpai med spinat er perfekt sommerferiemat

Gjør den klar hjemme og ta den med på piknik, stranda eller tur i skogen. Den kan selvsagt også spises hjemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her