Cava i toppklassen

Cava i toppklassen

Disse cavaene har kvaliteter som gjør at de uten problem kan erstatte selv de beste champagner.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Selv om  Gramona III Lustros Gran Reserva Brut Nature 2005 (1974) koster langt mer enn de fleste cavaer, er den fortsatt rimelig sammenlignet med hva du må ut med for en champagne på dette kvalitetsnivået.

Prisen i Norge er dessuten svært gunstig. I England koster den nemlig 29 pund. Det skyldes at Gramona har et veldig sterkt renommé som etter manges mening den beste cavaprodusenten av dem alle.

Fem års flaskemodning

Denne knusktørre, men også fyldige musserende vinen er svært mineralsk og med flott fasthet, lekre små bobler og lang ettersmak. En cava som tåler minst 10 års lagring, men som smaker fortreffelig i dag til rike skalldyrretter.

Les mer om cava

Den høye kvaliteten er et resultat av fem års modning på bunnfallet. For denne cavaen bruker Gramona xarel-lo som hoveddrue og macabeo resten. Førstnevnte kjennetegnes av en litt jordsmonnsaktig, mineralsk karakter, og den kommer ekstra godt fram gjennom det lange oppholdet på bunnfallet.

Les mer om druene i drueleksikonet

«Lillebroren» Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2007 (1700) har også litt chardonnay i miksen. Den har også noe mer restsødme, men oppleves som frisk nok. Et godt alternativ for dem som foretrekker en rundere smak.

Økologisk

Det er femte generasjon Gramona, Jaume og Xavier, som har brakt familiebedriften med røtter tilbake til 1881 opp i tetsjiktet, blant annet gjennom sterkt fokus på forskning og utvikling. De har også beholdt et håndverksmessig preg på produksjonen, men alt er relativt i Penedés, for Gramona disponerer over 150 hektar med egne og leide vinmarker.

Druene dyrkes økologisk og de har introdusert et system for overvåkning av nitrogeninnholdet i druene siden dette påvirker evnen til å produsere de ettertraktete boblene. Høyt nitrogeninnhold i jorden er som kjent et resultat av kunstgjødselbruk, og en utfordring for store deler av verdens jordbruk.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Foto: Roger Kolbu
 

Gramona III Lustros Gran Reserva 2013

Produsent:
Gramona
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Penedès
Pris:
399,00 kr
Varenummer:
197401
89 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2007

Produsent:
Gramona
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Penedès
Pris:
225,00 kr
Varenummer:
1700
87 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.
 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen