Champagne til knallpris

Champagne til knallpris

Det er sjelden å få så vellagret champagnesmak til litt over 300 kroner.

Christian Bourmault Lettre à Terre Extra Brut er kompleks og fyldig med flott lagringspreg, såkalt autolyse. Den har også veldig tydelig jordsmonns/mineralkarakter og flott syre. Ettersmaken er lang og tørr. Et nydelig følge til gode skalldyrretter, med hummer, krabbe eller sjøkreps. Dessuten til sjømatretter med soppfølge, gjerne kantareller.

Kalk + chardonnay = sant

Kompleksiteten i denne champagnen kommer dels fra vekststedet, det kalkholdige jordsmonnet i Avize er en perfekt match med chardonnay. Dels fra det faktum at vinen er fatmodnet i ni måneder før andregangsgjæringen i flasken. Og dels fra modningen på bunnfallet som varte i 2,5 år. Minstekravet for champagne uten årgang er 15 måneder.

Dessuten er den ikke tilsatt sukker i forbindelse med omkorkingen og er såkalt extra brut.

Derfor er de helt tørr champagnene ekstra interessante

Druematerialet er i hovedsak fra 2011, men vin fra 2010 utgjør 30 prosent av blandingen. Begge år var problematiske i Champagne. Mens 2011 ble en av tidenes tidligste innhøstninger på grunn av en veldig varm vår med påfølgende kjølig sommer, var 2010 motsatt med kald vår og null regn i sommermånedene. Slike årganger krever spesielle tiltak og streng sortering.

Så også hos Christian Bourmault, en av mange små og relativt anonyme produsenter i Champagne.

Bourmault-familiens hunder trives også i Avize.
Bourmault-familiens hunder Kiki og Noisette trives også i Avize.

 

Selv om chardonnay klarte seg bedre enn de to andre champagnedruene, valgte Christian å utsette innhøstningen til 23. september for å forsøke å rette opp «skadene» i form av utvanning og aksellererende syrenivå som alt augustregnet hadde skapt. Dermed høstet han druer med en modningsgrad  rett under 2011.

Dyrker økologisk

Dette året på sin side var et spesielt lykkelig år for denne produsenten til tross for at innhøstningen skjedde allerede 4. september. Christian Bourmault holder altså til i Avize, midt i hjertet av «chardonnaykysten» - Côte des Blancs.

Les mer om forholdene i Avize

Her dyrker den familieeide bedriften sine seks hektar med chardonnay. Christian er sjette generasjon i familiebedriften og med ham er økologisk dyrking kommet inn. Det er fortsatt en lite utbredt praksis i Champagnes vinmarker.

Christian Bourmault bruker hest i vinmarkene.
Christian Bourmault bruker hest i vinmarkene.

 

I 2013 var drøyt 1 prosent av de 33.000 hektarene økologisk dyrket. Det betyr at rundt regnet 400 hektar er dyrkes etter økologiske eller biodynamiske prinsipper. Dette arealet fordeler seg stort sett på små produsenter som Christian Bourmault, med unntak av Louis Roederer som har konvertert en drøy firedel av egne vinmarker.

Det kan du lese mer om her

Christian Bourmault Lettre à Terre Extra Brut

Produsent:
Christian Bourmault
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Champagne
Pris:
359,00 kr
Varenummer:
2255901
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen